Wat is het?

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het slim om regenwater en afvalwater gescheiden af te voeren. Wat weet u eigenlijk over zo'n gescheiden rioolstelstel? Hoe wordt het water afgevoerd? Hoe kunt u voorkomen dat putten overstromen? Wij informeren u hier graag over.

Dit doen we op verschillende manieren:

  • Via berichtgeving in de lokale weekkrant
  • Via deze webpagina
  • Via speciale stoeptegels met een QR-code (zie afbeelding) die liggen op herkenbare plekken in het straatbeeld van gebieden waar een gescheiden riool is gerealiseerd. Als u de QR-code scant met uw smartphone, komt u direct op deze webpagina terecht.
  • Via informatieborden aan het begin van wijken, buurten of gebieden waar een gescheiden riool is gerealiseerd.

Hoe werkt het?

De gemeente Landgraaf zorgt voor de infrastructuur, woonwijken, winkelcentra, openbare voorzieningen en bedrijventerreinen. Dus ook het rioolstelsel valt onder onze verantwoordelijkheid.

Afvalwater

Het afvalwater van onze huishoudens en bedrijven lozen wij via onze huisriolering op het gemeenteriool. Dit lozen doen wij met schoon drinkwater waarmee wij de huisriolering doorspoelen. Via het gemeenteriool komt dit afvalwater terechtkomt bij een in de buurt gelegen zuiveringsinstallatie van het Waterleiding Maatschappij Limburg (WML).

Regenwater

Het regenwater dat op onze daken en verharde oppervlaktes (trottoirs, parkeerplaatsen) valt, willen wij in principe kwijt. Tenzij wij het kunnen gebruiken voor de tuin of andere dingen. Als het maar niet teveel is. De eerste riolen zijn aangelegd om regenwater en afvalwater via een buis af te voeren. We spreken in dit geval over een gemengd riool waar afvalwater, drinkwater en regenwater bij elkaar komen en samen wordt afgevoerd naar de zuivering.

Gemengd riool = niet slim

Eigenlijk is het niet slim om afvalwater, drinkwater en regenwater samen af te voeren. Het regenwater is schoon, maar door het gemengd riool maken wij het vuil terwijl dit niet hoeft. Door de enorme uitbreiding van verharde oppervlaktes worden bestaande gemengde riolen steeds meer belast met regenwater, terwijl de bodem juist steeds droger wordt. Daarbij komt dat het klimaat verandert, waardoor wolkbreuken veel vaker voorkomen. Het gemengde riool kan deze enorme hoeveelheden water niet verwerken. Dit heeft weer tot gevolg dat de putten overstromen en overlast veroorzaken.

Gescheiden riool = duurzaam

Gemeente Landgraaf wil overlast voorkomen en een steentje bijdragen aan een duurzame leefomgeving voor ons allemaal. Daarom streven wij ernaar om regenwater te scheiden van afvalwater. Dit noemen we afkoppelen. Hierbij wordt het regenwater opgevangen en zoveel mogelijk daar in de bodem laten wegzakken waar de regendruppel valt (dit noemen we infiltratie). Dit is niet overal mogelijk.

De omstandigheden in een gebied (diepte grondwater, doorlaatbaarheid grondlaag) bepalen of en hoe wij het regenwater apart kunnen opvangen. Bij gunstige omstandigheden koppelen we het regenwater af bij reconstructies van de wegen, bij rioolvervangingen, bij nieuwbouw en dergelijke.

Hoe wordt een gescheiden rioolstelsel gemaakt?

Om het gescheiden rioolstelsel te realiseren worden eerst de bestaande kolken verwijderd. Dan wordt er een heel diep gat (tot 7 à 8 meter diep) geboord. In dat gat komt een holle buis (een infiltratiepaal). Bovenop de buis wordt een nieuwe kolk geplaatst. De kolk vangt zand of bladeren op die soms bij regen meespoelen. Het regenwater stroomt door de kolk en de holle buis en infiltreert uiteindelijk op grote diepte in de bodem.

Op deze manier wordt de straat (rijweg, parkeerstrook, stoep en oprit) afgekoppeld van de riolering.

De grondwaterstand verandert nauwelijks als gevolg van de regenwaterinfiltratie. Tijdens en direct na een forse regenbui komt de grondwaterstand hoogstens enkele centimeters omhoog. Aangezien dit diep onder het maaiveld plaats vindt, is dit niet te merken. Daarbij is dit slechts tijdelijk het geval, omdat het water zich in die diepe bodemlaag snel over een groot oppervlak verspreidt. Daardoor zullen de kolken op straat niet overstromen.

Het kan gebeuren dat een kolk verstopt raakt, bijvoorbeeld door bladeren. Om dit te voorkomen, wordt iedere kolk twee maal per jaar gereinigd en worden de straten geveegd. Ook zijn er enkele noodkolken voorzien die aangesloten blijven op het bestaande riool.

Welke gevolgen heeft een gescheiden rioolstelsel voor u?

Vanuit milieuoogpunt is het belangrijk dat het regenwater zo schoon mogelijk in de diepe bodemlaag terecht komt. Daarom vragen wij u geen afval achter te laten op straat of in de kolken. Dat betekent ook dat u geen emmer sop in de kolk moet leegmaken en dat u uw auto niet meer in uw straat mag wassen. Wij rekenen op uw begrip en medewerking.

Straattegel met QR-code en illustratie va neen huis en regen die in de grond verdwijnt
Stoeptegel met QR-code naar deze webpagina