Vorig jaar sloot de gemeente Landgraaf een intentieovereenkomst met C’magne BV uit Heerlen in verband met de voorgenomen herontwikkeling van de voormalige basisschool Schaesberg en apotheek. Op dit moment zijn alle vooronderzoeken afgerond en ligt er een uitgewerkt voorstel. Op basis hiervan wordt een koop/realisatieovereenkomst opgesteld.

Een breed pakket aan services en diensten 

Het voorliggend plan brengt, onder de naam C’haseberg Lofts, de (hoofd)functies wonen en werken samen waarbij tevens een breed pakket aan services en diensten aan de jonge doelgroep aangeboden kan worden, afgestemd op de behoefte van de bewoner/werker. Elementen daarbij zijn:

  • Kern is ‘wonen en werken’ samen te brengen in een loft-achtige structuur, waarbij door de starters gewerkt kan worden in het eigen bedrijf (start-up). In een complete woon-werk-loft kan de gebruiker zelf de verdeling maken tussen het wonen en werken (flexibiliteit).
  • De woon-werk-loft wordt in de huur aangeboden. Prijzen zijn afgestemd op de jonge doelgroep en de woningen dus onder de huursubsidiegrens.
  • De werk/bedrijfsfunctie kan ingevuld worden binnen de dienstverlenende sectoren alsook in kleine ambachtelijkheid, passend binnen het concept en de fysieke mogelijkheden. 
  • Doel is een community te creëren waarbij werken en wonen door jonge mensen bij elkaar wordt gebracht en iedereen ‘rendement’ heeft van elkaars aanwezigheid.
  • Ondersteunende diensten en services worden aangepast aan de doelgroep en het gewenste gebruik door de bewoners. Daarbij valt te denken aan boodschappenservice, was- en strijkservice, druk- en printservice, gezamenlijke werkplaats, vergaderruimte, co-working kantoorplekken, studioruimte etc. 
  • De planning is erop gericht C’haseberg Lofts in 2022 op te leveren.

'Oude' elementen verbinden met moderne behoefte 

Wethouder Freed Janssen is ontzettend blij met deze ontwikkeling: 'Dit bijzondere concept wordt gerealiseerd in het voormalig historisch beeldbepalend schoolgebouw en de ernaast gelegen voormalige apotheek. Dit maakt het een uniek project, waarmee wij ‘oude’ elementen verbinden met de nieuwe moderne behoefte/vraag.’

Een aantrekkelijke woon-werk locatie 

Ook wethouder Bart Smeets geeft het belang van deze ontwikkeling aan: ‘Met de voorliggende herontwikkeling spelen we in op de behoefte om jonge mensen voor de gemeente te behouden c.q. aan te trekken. We kunnen hen op deze plek namelijk een aantrekkelijke woon-werk locatie aanbieden. Daarbij wordt een spannend en bijzonder concept gerealiseerd in het voormalig historisch beeldbepalend schoolgebouw en de ernaast gelegen voormalige apotheek.’

Uniek urbaan concept

Geerd Simonis van C’magne geeft aan dat met C’haseberg Lofts voor Landgraaf binnen Parkstad een uniek urbaan concept wordt gerealiseerd. 'De lofts spelen in op de behoefte van jonge mensen zelf invulling te geven aan hun woon en werk omgeving. Zij krijgen een ruime mogelijkheid tot het zelf invullen en inrichten van hun plek. Zo krijgen de oude basisschool en apotheek een nieuw en hip leven wat perfect past binnen de doelstellingen van C’magne, ‘het geven van nieuw leven aan oude gebouwen’.'
 

C’magne ontwikkelt dit concept in samenwerking met Camino Vastgoed.

Het nieuws van de gemeente Landgraaf

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van de gemeente Landgraaf?

Meld u aan voor de e-mail nieuwsbrief