Dreigende sluiting gemeenschapshuizen: raad wil huisvesting verenigingen borgen

De dreigende sluiting van gemeenschapshuizen leidt tot onrust bij verengingen in Landgraaf. De gemeenteraad heeft daarom het college verzocht zich in te zetten om de huisvesting van verenigingen te borgen. 

GBBL, OPL, CDA, PVV, SP en PvdA dienden hiervoor een verzoek in. Dit kon na een kleine aanpassing op steun rekenen van VVD, EenLandgraaf en GroenLinks. Met de verkoop van particuliere gemeenschapshuizen, kunnen deze locaties hun functie verliezen. Verenigingen die in deze gemeenschapshuizen samen komen, dreigen hierdoor dakloos te worden.

De Residentie

Op dit moment maken verenigingen in de buurten Abdissenbosch, Parkheide en Namiddagse Driessen zich zorgen. Hier dreigt sluiting voor gemeenschapshuis De Residentie. Het gebouw is verkocht. Projectontwikkelaars hebben plannen om op deze plaats zorgwoningen te bouwen.

In gesprek

De raad roept het college op om in gesprek te gaan met projectontwikkelaars die interesse hebben in deze locaties. Niet alleen nu in Abdissenbosch. Maar ook als in de toekomst vergelijkbare situaties ontstaan op andere plekken in de gemeente. Op deze manier hopen de raadsleden meer grip krijgen op situaties die ontstaan als particuliere gemeenschapshuizen sluiten. Het college moet van hen proberen het onderkomen van verenigingen veilig te stellen.

Sociaal belang

De fracties vinden dat gemeenschapshuizen belangrijk zijn voor de leefbaarheid in de wijken. ‘Verenigingen zijn van maatschappelijk en sociaal belang in onze samenleving’, zegt Karin Bok van CDA Landgraaf. ‘Dit cultureel erfgoed moeten we koesteren. Het mag niet verloren gaan.’

Streeperkruis

De situatie rondom De Residentie staat niet op zichzelf. Eerder was er een vergelijkbare situatie in Schaesberg met Partycentrum Streeperkruis. Ook hier waren er plannen voor de bouw van appartementen. De gemeente wees dit plan af. Uiteindelijk werden er nieuwe exploitanten gevonden voor het partycentrum.

Terugkijken

Wilt u de raadsvergadering en het debat over de dreigende sluiting van de particuliere gemeenschapshuizen terugkijken? Dat kan op: https://landgraaf.raadsinformatie.nl/vergadering/1193210