Het werk van onze afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR) is enorm uitgebreid en divers. Denk aan groenbeheer en -onderhoud, werk aan onze riolen, het controleren van speeltoestellen, ophalen van gedumpt afval en het uitwerken van wegaanpassingen. Onze medewerkers draaien er hun hand niet voor om. Wij nemen u graag mee in hun dagelijkse werk.

Het is nog vroeg als tegen 7.00 uur de dag begint voor de medewerkers van de buitendienst. Als veel inwoners net hun ogen opendoen, druppelen de eerste mensen al binnen. ‘Lekker op tijd,’ zegt Henk, ‘dan kan ik nog een kop koffie drinken en alvast het werk voor vandaag doornemen.’ De voormannen delen de werkzaamheden in. Een rioolverstopping, daar gaan twee man naartoe. ‘Ook de speeltoestellen zijn aan een controlebeurt toe. Daarnaast zijn we op verschillende plekken aan het bestraten en zien we veel gestort afval.’

Al eerste vertrekken de veegwagens en de onkruidmachines. Niet veel later is de loods leeg en zijn de meer dan 100 mensen van de buitendienst aan het werk. Dan komen ook de eerste ingenieurs en opzichters binnen. Robert is vanmorgen al bij een van de werken geweest. Op kantoor kijkt hij zijn mailbox na en heeft hij een overleg met zijn collega’s. 

Dennis heeft vannacht een noodkap uitgevoerd van een boom die door de harde wind op omvallen stond. Frank, de ontwerper, controleert zijn bestek en zijn tekeningen voor de laatste keer op kengetallen en maatvoering. Vandaag gaat de aanbesteding de deur uit voor de aanpassing van de Lotersbergweg.

Werken aan het riool en het groen

Inmiddels zijn John en Rob aangekomen bij de rioolverstopping. Eerst kijken zij het riool na met een camera. Hierop is de verstopping duidelijk te zien. Waarschijnlijk veroorzaakt door de vochtige doekjes die in het toilet zijn gegooid. Deze vergaan niet en leiden regelmatig tot verstoppingen. Gelukkig hoeven ze vandaag niet te graven, dit scheelt tijd want er is nog veel te doen.

Tim brengt fruit naar de mensen van de groenploegen want de gezondheid van onze mensen vinden we erg belangrijk! Het groen groeit hard. Met alle regen is het bijna niet bij te houden. Onze collega’s doen wat ze kunnen, maar toch worden ze regelmatig uitgescholden door inwoners die vinden dat we zaken eerder hadden kunnen aanpakken. Rustig laten ze alles over zich heen komen. ‘Straks als we alles geschoffeld hebben, zijn onze inwoners weer blij. Gelukkig krijgen we ook regelmatig een kopje koffie of iets fris, soms zelfs met vlaai erbij,’ zegt Roel.

De hele dag door meldingen  

Wijkopzichter Wiel krijgt om 10.00 uur al de twaalfde melding van de dag binnen. Hij maakt een inschatting van de hoeveelheid werk. Als dit niet lukt, gaat Marcel ter plekke kijken. Wiel handelt per jaar bijna 7 duizend meldingen af. Hij probeert met iedere melder persoonlijk contact te hebben voor meer informatie of om te vragen of de melder tevreden is met de afhandeling. Wiel geeft de meldingen door aan de voormannen. Zij maken de planning voor de volgende dag. ‘Behalve die rattenmelding, daar gaan we nu meteen naar toe,’ zegt voorman Maurice. 

Van afvaldumping tot hondenuitlaatplekken

Inmiddels komen de eerste bedrijfsbussen binnen vol afval van dumpingen. Anita, Wim, Theo en Eric hebben er een dagtaak aan. Elke week verlaten containers vol afval onze werf. ‘Extra kosten waaraan alle inwoners van Landgraaf moeten meebetalen,’ zegt Anita. Ze heeft net ook de hondenuitlaatplaatsen schoongemaakt. ‘Stinken? Ja lekker ruikt het niet, maar het moet toch gebeuren.’ Ook Freddie komt binnen. Hij maakt elke dag de afvalbakken leeg. ‘De centra heb ik al klaar,’ zegt hij. ‘Dat doe ik elke dag samen met Leon van de veegwagen, hij veegt al het zwerfvuil op.’

Dan komt er een melding binnen van een ongeluk. Niets ernstigs gelukkig, maar we moeten het wel opruimen. Er ligt olie op de weg. Daar hebben we speciale apparatuur voor. Wiel belt naar Erik: ‘Het ophangen van de smileys kan even wachten. Ik heb een spoedklus voor je.’

Goed geoliede machine

Het valt op dat de afdeling BOR een goed geoliede machine is, die nóóit stilstaat. Ook na werktijd staan mensen paraat. ‘De wachtdienst draait 24/7 door,’ legt Roy uit. Hij is deze week aan de beurt om de wachtdiensttelefoon mee te nemen. 

Wij hebben respect voor onze collega’s van de buitendienst. U toch ook?

Dit artikel komt uit de Gemindezake van oktober 2023 met thema 'Beheer Openbare Ruimte en Natuur'. Kijk voor meer informatie op de pagina Gemindezake.

Blijf op de hoogte!

  • Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van gemeente Landgraaf? Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief
  • Wilt u actief geïnformeerd worden over vergunningen, bouwplannen, verkeersbesluiten e.d. in uw eigen buurt of straat? Klik dan op de pagina Berichten over uw buurt op Overheid.nl(externe link) op de knop ‘Meld u aan voor de e-mailservice’.