Vanochtend hebben wethouder Alex Schiffelers burgemeester Richard de Boer een bijzondere vondst gedaan. Voor het Burgerhoes lag een knuffel. Navraag leerde dat dit niet de enige plek is waar een knuffel werd gevonden. Vandaag zijn door heel Limburg knuffels op pad gegaan om aandacht te vragen voor het bestrijden van kindermishandeling.

Deze week is de week tegen kindermishandeling. Een week waarin heel Nederland, en Limburg in het bijzonder, stilstaat bij het recht dat kinderen hebben om veilig op te groeien. Helaas is dat nog altijd niet voor ieder kind werkelijkheid. In iedere klas zit gemiddeld nog altijd 1 kind dat in aanraking komt met huiselijk geweld. 
 
Een eerste stap richting een veilige(re) thuissituatie, is praten over wat er gebeurt. Voor een kind kan dit heel spannend, moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Omdat het niet lukt. Omdat het niet veilig voelt. Uit gevoelens van schuld of schaamte of uit angst voor eventuele gevolgen. 

Die ene lievelingsknuffel. Die weet alles van zijn baasje. Hoe de schooldag was, wat er stiekem gesnoept werd en wie een geheime liefde is. Die knuffel is ook de stille getuige van pijn en verdriet. Want helaas is die knuffel soms ook de enige waar een kind troost en zachtheid vindt. Bijvoorbeeld als er sprake is van kindermishandeling.

Knuffels kunnen niet praten, jij wel!

Daarom heeft de Beweging Limburg Tegen Kindermishandeling in samenwerking met de alle gemeenten in Limburg, de Provincie Limburg en Veilig Thuis Zuid en Noord- en Midden-Limburg een campagne in het leven geroepen om aandacht te vragen tegen kindermishandeling. 
 
We mogen niet van kinderen verwachten dat zij altijd in staat zijn om hulp te vragen als ze in een onveilige situatie zitten. Hoe lastig het soms ook is, samen kunnen we de stilte doorbreken. Jij ook!
 
Zie, hoor of vermoed jij kindermishandeling? Vraag advies, ook bij vermoedens of twijfel. Kijk hoe jij kindermishandeling kunt herkennen en download de signaalkaart kindermishandeling op de website van Veilig Thuis - Knuffels(externe link) of bel 0800-2000.

Blijf op de hoogte!

  • Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van gemeente Landgraaf? Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief
  • Wilt u actief geïnformeerd worden over vergunningen, bouwplannen, verkeersbesluiten e.d. in uw eigen buurt of straat? Klik dan op de pagina Berichten over uw buurt op Overheid.nl(externe link) op de knop ‘Meld u aan voor de e-mailservice’.