Leerlingen van groep acht bezoeken tijdens de Dag van de Democratie de raadzaal voor het educatieve programma Democracity van voorlichtingscentrum ProDemos. Met dit programma leren ze spelenderwijs hoe het lokale bestuur werkt.  

Waar besluit de gemeenteraad over? Wat doen raadsleden precies? Op die vragen krijgen leerlingen op 15 september antwoord. Twee groepen acht van basisschool De Schatgraver nemen dan plaats op de raadszetels.

Bouwen aan een fictieve stad

Tijdens Democracity moeten leerlingen samen een fictieve stad bouwen. De klas vormt de gemeenteraad. Midden in de raadzaal ligt een spelkleed waarop alleen maar wegen en woningen te zien zijn. De klas moet de stad afbouwen. Kiezen ze voor bedrijven of gaan ze voor veel groen? Bouwen ze een ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt, dus helaas kan niet alles een plek krijgen.

Oprichten politieke partijen

Om het eens te worden over die keuzes richten de leerlingen verschillende politieke partijen op. Ze schrijven korte partijprogramma’s en gaan met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt er gestemd. Daarna kan de stad afgebouwd worden. Na afloop gaan de leerlingen in gesprek met enkele raadsleden. Ze mogen vragen stellen en de raadsleden vertellen hoe het eraan toegaat in de echte gemeenteraad.

Alle basisscholen

In twee uur tijd ervaren de leerlingen dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving. De gemeenteraad wil dat alle achtstegroepers in de gemeente de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met de lokale politiek. Alle basisscholen in Landgraaf ontvangen dit jaar nog een uitnodiging om Democracity te komen spelen.