Zijn de asielzoekers medisch gescreend voordat ze komen?

De asielzoekers worden gescreend: bij medische problemen zijn zij bij een arts geweest. Hierbij werken wij nauw samen met GZA, een zelfstandige zorgorganisatie die de zorg regelt voor o.a. asielzoekers en vluchtelingen.

Alle asielzoekers doen een coronatest voordat ze in de bus naar Landgraaf gaan of zijn getest op de vorige locatie. Heeft iemand klachten? Dan regelt het COA dat de asielzoeker naar een aparte locatie kan.
 

Wat is de rol van de GGD bij de crisisnoodopvang van vluchtelingen?

Medewerkers van de GGD hebben regelmatig contact met de locatiehoofden van iedere crisisopvanglocatie in de regio. Regelmatig bezoeken ze de locaties. Bijvoorbeeld als medewerkers of vrijwilligers op locatie vragen hebben of zich zorgen maken over besmettelijke ziekten. Of als er zich een besmettelijke ziekte voordoet.

Daarnaast bezoeken GGD-medewerkers de locaties ook om gericht advies te geven over hygiënemaatregelen. Dit doen ze in ieder geval vlak voor of vlak na de opening van de locatie en ook als de gemeente behoefte heeft aan nog meer advies. Hiermee houden we de kans op besmettelijke ziekten zo klein mogelijk.