Stel je eens voor dat we met zijn allen in 2040 lekker in ons vel zitten. Dat we gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen. Zo’n gezonde toekomst, dat wil toch iedereen? Brigitte Ramakers, JOGG-regisseur bij de gemeente Landgraaf, in elk geval wel. Zij zet zich in voor een gezondere levensstijl voor de jeugd van Landgraaf. 

JOGG is een beweging die als motto heeft ‘Samen maken we gezond gewoon.’ 'We bouwen aan een lokaal, landelijk en internationaal netwerk om samen de leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder te maken,' legt de JOGG-regisseur uit.  

Juiste keuzes maken

Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd. Met kinderen en jongeren die opgroeien in een gezonde omgeving. Maar die omgeving is nu helemaal niet zo gezond. Kijk naar alle verlokkingen. Vaak is het moeilijk om de juiste keuzes te maken. En soms is er niet eens een ‘gezondere’ keuze. Of het nu gaat om eten of om vrije tijd en bewegen. JOGG wil graag helpen bij het maken van gezonde keuzes. Dat doen we op plaatsen waar kinderen veel komen. Thuis, in de buurt, op school, bij sport, vrije tijd, werk en (online) media.

Ook adviseert en stimuleert JOGG bestaande programma’s en projecten. En kijkt mee naar een ‘gezonde inrichting’ op locaties waar veel jeugdigen zijn.  'Zo verzorgen wij voor jongerenwerkers bijvoorbeeld workshops gezonde pizza’s bakken,' licht Brigitte toe.  

Bewustmaking

Om haar doel te bereiken, probeert JOGG partijen zoals sportverenigingen, scholen, kinderopvang, jongerenwerk of speeltuinen bewust te maken van de rol die zij kunnen vervullen. 'We stimuleren deze partijen om een gezondere levensstijl aantrekkelijker te maken voor de jeugd. Daarbij adviseren en ondersteunen we hen met het nemen van acties en de stappen in de juiste richting.'

Ook meedoen?

Wil jij als vereniging, organisatie of instelling óók werken aan een gezondere leefomgeving voor de kinderen van Landgraaf? Neem dan gerust contact op met Brigitte Ramakers, JOGG-regisseur. Je kunt hiervoor bellen met 046 - 4770590 (The MoveFactory) of een e-mail sturen naar  b.ramakers@themovefactory.nl

Twee tips van JOGG-regisseur Brigitte Ramakers

  • Zorg dat er altijd een gezonde keuze aanwezig is: water, groente en fruit.
  • Zorg voor voldoende beweging en bezigheid op een dag. Ook als het regent kun je binnen bewegen. Bouw bijvoorbeeld eerst samen met je kind een tent en ga daarna samen in de tent een filmpje kijken.

Lees de Gemindezake februari 2023 (PDF) 

Meer weten? Kijk dan verder op de pagina Gemindezake.

Blijf op de hoogte!