Laaggeletterdheid betekent dat mensen moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Ze ervaren ook moeilijkheden bij het gebruik van een computer of smartphone. Vaak weten zij dit goed te verbergen. In Nederland zijn zo’n 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. In Landgraaf is dat ongeveer zes procent van de volwassenen. Veel van hen hebben Nederlands als moedertaal. Een groot gedeelte omschrijft zijn of haar gezondheidstoestand als ‘matig tot slecht’.

Schaamte en excuses

Als u moeite heeft met basisvaardigheden als taal, lezen, schrijven, rekenen en computervaardigheden, dan kan dat voor problemen zorgen. Het belemmert mensen bij dagelijkse taken zoals het lezen van medicijnbijsluiters en het invullen van formulieren. Dit leidt tot schaamte en het gebruik van excuses om het te verbergen.

Hulp bij laaggeletterdheid

‘Veel mensen vinden het moeilijk om openlijk te praten over laaggeletterdheid. Dat is nergens voor nodig,’ vindt wethouder Alex Schiffelers (Inclusieve samenleving). ‘De gemeente wil dat taboe doorbreken en biedt hierin op verschillende manieren hulp.’ Ook de bibliotheek Landgraaf-Onderbanken biedt verschillende taalinitiatieven aan. Bij het Taalhuis (spreekuur) kunt u geholpen worden als u een cursus Nederlands wilt volgen of op zoek bent naar een taalcoach. De bieb heeft ook een Taalpunt waar u makkelijk leesbare boeken en kranten, taalboeken, dvd’s en luisterboeken vindt. Er zijn ook computers om te oefenen met taal en internet. 
En denk ook eens aan de verschillende taalcafés waar je onder het genot van een kop koffie op een gemakkelijke manier aan de slag gaat met de Nederlandse taal.

Voor meer informatie over laaggeletterdheid kun je naar: Laaggeletterdheid | Stichting Lezen en Schrijven

Dit artikel komt uit de Gemindezake met het thema 'Iedereen doet mee’. Kijk voor meer informatie op de pagina Gemindezake.

Blijf op de hoogte!

  • Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van gemeente Landgraaf? Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief
  • Wilt u actief geïnformeerd worden over vergunningen, bouwplannen, verkeersbesluiten e.d. in uw eigen buurt of straat? Klik dan op de pagina Berichten over uw buurt op Overheid.nl op de knop ‘Meld u aan voor de e-mailservice’.