In het voorjaar van 2025 gaan de gemeente Landgraaf en woningstichting HEEMwonen 16 tijdelijke woningen (flexwoningen) realiseren. Deze komen op de groenvoorziening aan de Sabastraat in de buurt Lichtenberg. De flexwoningen zijn er voor mensen met een (dringend) huisvestingsprobleem. Bijvoorbeeld starters op de woningmarkt, mensen met een verblijfsstatus of mensen die na een scheiding of woningbrand dringend op zoek zijn naar woonruimte. Door de flexwoningen krijgen deze mensen een dak boven hun hoofd terwijl ze zoeken naar een vaste woning.  

Flexwoningen zijn moderne, duurzame woningen met één of twee slaapkamers die rechtstreeks uit de fabriek komen. Ze worden kant-en-klaar op de locatie geplaatst. Hierdoor kunnen er snel extra woningen bij komen. 

Dat is nodig, omdat de vraag naar betaalbare huurwoningen in Landgraaf groter is dan het aanbod. De flexwoningen blijven maximaal 15 jaar op het grasveld aan de Sabastraat staan. Het gaat in totaal om 16 woningen. De flexwoningen zijn bedoeld als tijdelijke woonruimte voor 1- tot 3-persoons huishoudens die hier maximaal 2 jaar wonen. Deze woonoplossing biedt mensen een stevige basis om op zoek te gaan naar definitieve huisvesting. 

In gesprek met bewoners 

Gemeente Landgraaf heeft de plek voor de flexwoningen al gekozen. Binnenkort gaan we samen met HEEMwonen in gesprek met de bewoners die direct naast of tegenover de locatie wonen. Hierbij is er onder meer aandacht voor de nieuwe verkeerssituatie en de voorzieningen in de buurt. De omwonenden hebben een brief ontvangen waarin ze zijn geïnformeerd over de plannen. 

Wennen aan nieuwe leefomgeving 

Verantwoordelijk wethouder Bart Smeets (Wonen en herstructurering) realiseert zich dat de komst van de flexwoningen voor sommige mensen in de wijk kan betekenen dat zij moeten wennen aan een nieuwe leefomgeving. 

‘In een tijd waarin de urgentie op de woningmarkt hoog op de politieke agenda staat, willen wij actief meedenken over oplossingen voor de woningnood. Wij vinden het dan ook tot onze maatschappelijke taak en verantwoordelijkheid behoren om bij te dragen aan het oplossen van het probleem op de woningmarkt. De bouw van flexwoningen is een van de opties die we kunnen kiezen.’ 

Duurzame en vernieuwende oplossing

HEEMwonen wil betaalbaar wonen mogelijk maken in Landgraaf. Liesbeth van Beek (bestuurder HEEMwonen): ‘We geloven in de kracht van gemengde buurten waar plek is voor iedereen én in de positieve bijdrage die een stabiele leefomgeving biedt aan bewoners. Met de bouw van deze flexwoningen komen we tegemoet aan de stijgende vraag naar betaalbare woningen in Landgraaf.’ 
 

Blijf op de hoogte!

  • Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van gemeente Landgraaf? Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief
  • Wilt u actief geïnformeerd worden over vergunningen, bouwplannen, verkeersbesluiten e.d. in uw eigen buurt of straat? Klik dan op de pagina Berichten over uw buurt op Overheid.nl(externe link) op de knop ‘Meld u aan voor de e-mailservice’.