Vanaf november kunnen inwoners van Landgraaf gratis een Grondstoffentas aan de straat zetten. In deze grote roze tas kunnen harde kunststoffen, opblaasbare artikelen, oud ijzer en wit piepschuim worden aangeboden. De tas wordt van november 2023 tot mei 2024 samen met de BEST-tas gratis aan huis opgehaald. Aan deze tijdelijke proef neemt niet alleen Landgraaf deel, maar ook de gemeente Kerkrade. Is de proef succesvol, dan kan de Grondstoffentas ook worden gebruikt in de andere Rd4-gemeenten. 

Minder afval 

Met de Grondstoffentas hopen de gemeenten en Rd4 meer grondstoffen uit het restafval en grofvuil te verzamelen. Nederland wil in 2050 helemaal circulair zijn. Dat betekent dat er bijna geen afval meer wordt weggegooid, maar dat alles wordt hergebruikt of gerecycled. De komende jaren moeten we daarom nog veel meer grondstoffen uit ons gewone afval halen.
Op dit moment scheiden we al 72% van ons afval. Dat is al heel goed, maar dat betekent ook dat we nog altijd 28% van ons afval verbranden. Dat is jammer, want zeker de helft hiervan is nog herbruikbaar of recyclebaar.  Door meer grondstoffen direct aan huis op te halen, wordt afval scheiden voor inwoners makkelijker. Dat moet ervoor zorgen dat er minder grondstoffen verloren gaan.

Sorteercentrum Heerlen

De Grondstoffentas wordt na inzameling bij het Rd4 Sorteercentrum in Heerlen uitgepakt door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. De spullen worden gesorteerd en gaan daarna naar gespecialiseerde verwerkers. Het streven is dat zoveel mogelijk ingezamelde materialen worden hergebruikt of gerecycled.

Startpakket in oktober

In oktober ontvangen alle inwoners van Landgraaf een startpakket met meer uitleg. In het startpakket zitten naast een brief en een folder ook een BEST-tas en een Grondstoffentas. Inwoners kunnen dus meteen starten met het verzamelen van grondstoffen.

Voor meer informatie over de Grondstoffentas kijk op de webpagina van Rd4 over de Grondstoffentas(externe link).

Roze plastic tas met grondstoffen die hergebruikt kunnen worden in het gras

Blijf op de hoogte!

  • Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van gemeente Landgraaf? Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief
  • Wilt u actief geïnformeerd worden over vergunningen, bouwplannen, verkeersbesluiten e.d. in uw eigen buurt of straat? Klik dan op de pagina Berichten over uw buurt op Overheid.nl(externe link) op de knop ‘Meld u aan voor de e-mailservice’.