De WoonWijzerWinkel, het officiële energieloket voor de Parkstad-gemeenten, stelt meer gratis adviesgesprekken t.w.v. € 69,- ter beschikking. Tijdens een adviesgesprek krijgt u als woningeigenaar onafhankelijk advies over het verduurzamen van de woning.

Het advies komt van een bouwkundig adviseur. Hij kijkt naar de huidige woonsituatie en stelt duurzame aanpassingen voor om energie te besparen. 

Verwarmingskosten 

De meeste winst valt te behalen op de verwarmingskosten. Die zijn goed voor de helft van de energierekening. Een van de belangrijkste dingen om energie te besparen, is de woning beter isoleren. Wist u dat 3 van de 4 woningen in Nederland niet goed zijn geïsoleerd? Veel huizen hebben weliswaar dakisolatie en dubbel glas, maar er valt nog veel winst te behalen met het isoleren van buitenmuren en vloer. 

In een goed geïsoleerd huis is het wel belangrijk om goed te ventileren. Bijvoorbeeld door mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Dan wordt de binnenkomende koude lucht voorverwarmd door de uitgaande warme lucht, wat energieverlies tegengaat.

Hybride warmtepomp en zonneboiler

Pas als het huis goed is geïsoleerd, kunt u gaan kijken naar overige maatregelen om te besparen op de verwarmingskosten. Bijvoorbeeld door de hr-ketel te vervangen door een warmtepomp. Maar er is ook nog een tussenstap: de hybride warmtepomp, die samen met de cv-ketel werkt. De warmtepomp neemt een deel van de verwarming voor zijn rekening en de cv-ketel springt bij op koude dagen. 

U kunt ook kiezen voor een zonneboiler voor warm water in de badkamer en keuken óf om een beter rendement op de warmtepomp te behalen. ‘s Zomers voorziet een zonneboiler in bijna al het warme water en in de winter zorgt de cv-ketel of (hybride) warmtepomp daarvoor.

Zonnepanelen

Je ziet ze op steeds meer daken: zonnepanelen, waarmee u eigen (duurzame) stroom opwekt. Al meer dan een miljoen huizen in Nederland hebben zonnepanelen op het dak. Verreweg de meeste daken zijn geschikt voor het plaatsen hiervan. Soms wordt er zelfs meer energie opgewekt dan verbruikt. Dit overschot aan stroom wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet, waarvoor u hetzelfde bedrag ontvangt als u anders betaalt. 

Apparaten en verlichting

Apparaten en lampen in huis zijn goed voor bijna 40 procent van de energierekening. Zij verdienen dus zeker aandacht. De oude wasmachine, wasdroger of koel-vriescombinatie kosten veel meer energie dan u denkt, variërend van € 100,- tot € 200,- per machine. De nieuwste modellen zijn meer dan 65% zuiniger, dus dat is snel terugverdiend! Led-lampen zijn bijna 90% zuiniger.

Vraag het gratis adviesgesprek aan

Tijdens het adviesgesprek laat de adviseur alle maatregelen zien die in uw woning mogelijk zijn. Natuurlijk hoeft u niet alle maatregelen te treffen. De adviseur vertelt u graag waar de meeste winst, comfort en woningwaarde valt te behalen, zodat u optimaal profiteert van het adviesgesprek.

Vraag vandaag nog op de webpagina van de WoonWijzerWinkel uw gratis adviesgesprek aan. Het verplicht u tot niets!

Let op! Hebt u al gebruik gemaakt van de gratis Energiebox actie van de WoonWijzerWinkel, dan kost het gesprek € 69,-. Op = op.

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van de gemeente Landgraaf?

Meld u dan aan voor onze e-mail nieuwsbrief!