Een groeiende groep enthousiaste inwoners van Landgraaf heeft afgelopen maanden hard gewerkt aan de start van een energiecoöperatie. Daarbij hebben ze een aantal belangrijke mijlpalen bereikt. De groep is in een aantal werksessies gekomen tot een missie en visie. En ze hebben voor de eerste 3 tot 5 jaar duidelijke doelen uitgewerkt.

De grootste mijlpaal

Een missie en visie zijn belangrijk. De grootste mijlpaal is dat de energiecoöperatie in oprichting ook een naam heeft gekregen. In totaal waren door de groep meer dan tien verschillende voorstellen ingestuurd. Na twee stemrondes was er een duidelijke winnaar, namelijk; Duurzame Landgraafse Energie! Deze naam sluit naadloos aan op de missie van de energiecoöperatie. Die missie is: ‘Samen zetten wij ons actief in voor een lokale, duurzame én betaalbare energievoorziening voor de Landgraafse gemeenschap.’

Hoe nu verder?

De groep enthousiastelingen gaat nu verder aan de slag met de andere dingen die nodig zijn voor een coöperatie. Denk aan statuten en het vormen van een (oprichtings)bestuur. Daarna kan Duurzame Landgraafse Energie officieel ingeschreven worden. Ook wordt er gewerkt aan een logo.

Interesse? Wilt u meedoen?

Heeft u interesse om samen met andere inwoners van Landgraaf te werken aan duurzame energieprojecten in Landgraaf? Stuur dan een e-mail aan Wim Cranen (voorzitter@deomslag.org) om vrijblijvend  een keer deel te nemen aan een overleg.

Wat is ook weer een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een groep burgers die samen aan de slag te gaan met het bevorderen en realiseren van een duurzame energievoorziening waar iedereen gebruik van kan maken. Dat doen ze met mooie, duurzame plannen die goed zijn voor hun eigen omgeving. Zo dragen ze bij aan de energietransitie. Het gaat over het opwekken van stroom met windmolens en zonnepanelen, maar ook over warmtenetten, lokale energieopslag of energiebesparing.

Blijf op de hoogte!

  • Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van gemeente Landgraaf? Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief
  • Wilt u actief geïnformeerd worden over vergunningen, bouwplannen, verkeersbesluiten e.d. in uw eigen buurt of straat? Klik dan op de pagina Berichten over uw buurt op Overheid.nl(externe link) op de knop ‘Meld u aan voor de e-mailservice’.