In aanloop naar de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november kleurt heel Nederland blauw. Rond deze dag staan we wereldwijd stil bij de rechten van kinderen. Op veel plaatsen in Nederland vraagt UNICEF aandacht voor het belang van kinderrechten door belangrijke gebouwen in blauw licht te zetten. Maar ook door rondom de verkiezingen aandacht te vragen voor kinderrechten. Ook de gemeente Landgraaf doet mee. 

Kinderen hebben rechten en dienen gehoord te worden. Die boodschap staat centraal in de maand november, rond de Dag voor de Rechten van het Kind op 20 november en de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Want kinderen mogen niet stemmen, maar hebben wel het recht om gehoord te worden. Met onder meer speciale verkiezingsposters en blauwe stempotloodjes wil kinderrechtenorganisatie Unicef op 20 november daarom kinderen en hun stem voor hun eigen rechten centraal zetten. Maar er gebeurt nog iets bijzonders: Nederland kleurt blauw! 

Blauwe gebouwen in Landgraaf

De afgelopen maanden heeft UNICEF haar vrijwilligers overal in Nederland gevraagd om zoveel mogelijk gebouwen UNICEF-blauw te laten kleuren. Met elke blauwgekleurde plek vraagt Unicef aandacht voor de rechten van kinderen wereldwijd en in Nederland. 

Dit doen we in Landgraaf door de verlichting van de brug aan de Hofstraat (op maandag 20 november) aan te passen naar blauw. Vanaf vandaag, 17 november, zijn ook de aanstraalverlichting van de rotondes, de koepel in het Burgerhoes en de sfeerverlichting in de drie winkelcentra kleuren blauw.  

Burgemeester Richard de Boer maakt zich hard voor de rechten van het kind én zet zich actief in om kindermishandeling tegen te gaan. Vanuit zijn functie als burgemeester is hij ook ambassadeur van de Limburgse beweging tegen kindermishandeling. 
‘Ieder kind, waar ter wereld verdient het om gezond en veilig op te groeien. Toch krijgen in Nederland elk bijna 120.000 kinderen te maken met mishandeling, misbruik of verwaarlozing. Dat brengt veel verdriet, onmacht en angst met zich mee. Daar mogen we onze ogen niet voor sluiten. Er is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen.’ 

Burgemeester Richard de Boer onder de blauwe koepel van het Burgerhoes
Burgemeester Richard de Boer, ambassadeur van de Limburgse beweging tegen kindermishandeling.

Ook elders in de wereld worden gebouwen blauw verlicht. In de afgelopen jaren gebeurde dat onder meer bij het Sydney Opera House, de Eiffeltoren in Parijs, de Akropolis in Athene, het Vredespaleis in Den Haag, het Empire State Building in New York en nog veel meer gebouwen.

Veilig en gezond opgroeien

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het VN-Kinderrechtenverdrag aan, dat gaat over alles waar kinderen in hun leven mee te maken kunnen krijgen. Denk aan onderwijs, voeding, wonen, gezondheid en familie. Maar ook aan mishandeling, kinderarbeid, oorlog en bescherming. Hoewel bijna 200 landen wereldwijd het kinderrechtenverdrag ondertekenden, worden nog altijd veel rechten van kinderen geschonden. Tot op de dag van vandaag wordt het bewijs pijnlijk zichtbaar door het toenemende geweld in een oorlog waar kinderen niet om hebben gevraagd, maar wel de dupe van zijn. 

Voor meer informatie kijk op de website van Kinderrechtendag - UNICEF(externe link)

Blijf op de hoogte!

  • Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van gemeente Landgraaf? Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief
  • Wilt u actief geïnformeerd worden over vergunningen, bouwplannen, verkeersbesluiten e.d. in uw eigen buurt of straat? Klik dan op de pagina Berichten over uw buurt op Overheid.nl(externe link) op de knop ‘Meld u aan voor de e-mailservice’.