De armaturen (de ombouw) van de oude verlichting worden geschikt gemaakt voor ledverlichting. Dat scheelt flink in de kosten én we besparen materialen. Eerder was de openbare verlichting al aan de beurt, nu het Burgerhoes en het sportpark. De medewerkers van het Mens Ontwikkel Bedrijf bouwen de verlichting om.

Werken aan duurzaamheid

Werken aan duurzaamheid vinden we belangrijk binnen de gemeente Landgraaf. Dat geldt ook voor onze verlichting. We doen dit door zo weinig mogelijk energie te gebruiken en kostbaar materiaal her te gebruiken. Wethouder Freed Janssen is trots op de aanpak: ‘De kosten van vervanging door een led armatuur zijn hoog. We wilden de verlichting in het Burgerhoes en sporthal Terwaerden energiezuiniger maken zónder dat we de armaturen helemaal moesten vervangen. Door het opnieuw gebruiken, worden grondstoffen en kosten bespaard'. 

Effecten van de besparingen

De verlichting in het Burgerhoes en sporthal Terwaerden is een grote elektriciteit-verbruiker. In totaal worden 514 armaturen van het Burgerhoes en 100 armaturen van de Sporthal omgebouwd naar led. De besparingen zullen effecten hebben op het algemene energieverbruik. Dat levert op:

  • Er is na het ombouwen naar led de komende 15 jaar geen onderhoud nodig.
  • Het energieverbruik wordt jaarlijks met ruim 600.000 KWh verminderd (580.000 KWh voor het Burgerhoes en 24.800 KWh voor de sporthal). Dat is ruim 9 miljoen kWh in 15 jaar.
  • Over de gehele levensduur (15 jaar) van de armaturen wordt in totaal € 65.000,- aan exploitatiekosten bespaard.
  • De CO2 uitstoot wordt gedurende de levensduur van de armaturen met 4.000 ton verminderd.

Ervaring opdoen bij het Mens Ontwikkel Bedrijf

De medewerkers van het Mens Ontwikkel Bedrijf doen door het ombouwen van de armaturen werkervaring op. Dat maakt ze als uitkeringsgerechtigden aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt. Daardoor kunnen ze gemakkelijker doorstromen naar de arbeidsmarkt.