HOME  |  Over Landgraaf  |  Nieuws  |  Ontdek Landgraaf; het Landgraafse erfgoed digitaal beleefbaar

Ontdek Landgraaf; het Landgraafse erfgoed digitaal beleefbaar (11-09-2020)

Tim Vaessen en wethouder Ramon Lucassen

Op vrijdag 11 september gaat Ontdek Landgraaf, het digitaal erfgoedplatform van de gemeente Landgraaf, online.

Tweeduizend jaar geschiedenis in je broekzak

Ontdek Landgraaf maakt het mogelijk. De telefoonvriendelijke website maakt het cultuurhistorisch erfgoed van Landgraaf op verrassende wijze toegankelijk voor inwoners en toeristen. Veel gemeentes in Nederland proberen hun erfgoed een digitaal podium te geven. De diepgang en kwaliteit die Ontdek Landgraaf biedt, is echter uniek. Maandenlang onderzoek en schrijfwerk heeft geresulteerd in een grote verzameling verhalen, vergezeld van prachtig fotomateriaal.

Op vrijdag 11 september gaat de website online met een eerste selectie van 80 locaties. Anya Niewierra, algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg, noemt Ontdek Landgraaf ‘Een prachtig voorbeeld van storytelling over het boeiende verleden van de gemeente Landgraaf. En dan ook nog op een zo enorm aantrekkelijke en diepgaande wijze gepresenteerd. Wat een aanwinst om het toeristisch aantrekkelijke Landgraaf te versterken!’.

De wens om het Landgraafse erfgoed digitaal beleefbaar te maken voor het grote publiek, bestaat al een tijdje. Wethouder Ramon Lucassen is dan ook erg blij dat het nu dan eindelijk zover is: ‘Landgraaf heeft een indrukwekkend verleden waar we écht trots op mogen zijn. Achter iedere steen schuilt een verhaal. Die verhalen moeten verteld worden om burgers en bezoekers bewust te maken en te verwonderen. Met Ontdek Landgraaf is hier een schitterende basis voor gelegd’’.

De 80 locaties worden ontsloten op kernen en thema’s

Iedere locatie, ofwel object, bevat beschrijvingen en anekdotes die steunen op een degelijk literatuuronderzoek, raadpleegbaar via een bronnenlijst. De teksten zijn prikkelend en toegankelijk geschreven. Iedere locatie kan worden beoordeeld en gedeeld via social media. Het is de bedoeling om de website in de toekomst steeds verder uit te breiden met nieuwe locaties, foto’s en mogelijkheden.

Het weekend van Open Monumentendag 2020

Ontdek Landgraaf komt precies op tijd voor het weekend van Open Monumentendag 2020. Ook dit evenement heeft vanwege de coronacrisis met de nodige beperkingen te maken. Ontdek Landgraaf maakt het mogelijk om tóch op een veilige manier langs het erfgoed van Landgraaf te reizen. Via een zelf uit te stippelen fiets- of wandelroute of simpelweg vanuit je luie stoel. Ga het vooral zelf beleven en ontdekken op www.ontdeklandgraaf.nl ».

Bezoek adres

Burgerhoes
Sweelinckplein 1
6371 LB Landgraaf

Route en parkeren

Meer contact- en openingstijden