HOME  |  Over Landgraaf  |  Nieuws  |  Onze ‘Oude Markt’ is klaar!

Onze ‘Oude Markt’ is klaar! (26-03-2020)

Oude Markt

De herinrichting van de ‘Oude Markt’ In Landgraaf. Het begon jaren geleden met een idee dat zichtbare vormen kreeg in een plan. Dat werd, samen met omwonenden en plaatselijke ondernemers, besproken en uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp en uiteindelijk een definitief ontwerp. Om dit ontwerp buiten aan de slag te gaan, is het omgevormd tot zogenaamde bestektekeningen. En daarmee kon aannemersbedrijf Kurvers aan de slag.

Het project in vogelvlucht

In het 4e kwartaal van 2018 startten de feitelijke voorbereidingen buiten: het omleggen van leidingen op en rondom de Oude Markt door Enexis. Onderzoeken, het verleggen van kabels en leidingen, plus de gebleken noodzaak voor het saneren van de gasleidingen in het gebied, zijn voorbereidende werkzaamheden geweest die aan de basis lagen van het prachtige plein dat nu buiten zichtbaar is.

In april 2019 begon de reconstructie van het gebied. Al vrij snel werden kregen we een eerste verrassing gepresenteerd: bij de graafwerkzaamheden die plaatsvonden voor de aanleg van een unieke ondergrondse wateropvang onder de ‘Oude Markt’ werden archeologische sporen ontdekt. Deze moesten uiteraard onderzocht en veilig gesteld worden. Archeologen zijn hier ongeveer een week mee bezig geweest. Een week later volgende een nieuwe verrassing. Een oude waterleiding van de WML stak ‘haar hoofd’ boven het maaiveld’. Deze moest uiteraard gesaneerd worden.

Eindelijk kon de aannemer verder met de aanleg van het wateropvangsysteem. De bodem in de bouwput werd vlak gemaakt om zo de kratten te kunnen plaatsen die in de toekomst het overtollige (regen)water moeten bergen. Een bijzonder project binnen het project!

Nadat al deze werkzaamheden waren afgerond, werd in mei 2019 op de Oude Markt een tijdelijke parkeerplaats ingericht om de parkeerdruk tijdens de werkzaamheden aan de omliggende straten te verminderen. Er volgde een periode van maanden waarin ontzetten veel werk werd verricht in de omliggende straten. Het hele gebied rondom de markt ging op de schop.

Het is al november als deze fase van het project klaar is. De tijdelijke parkeerplaats wordt verwijderd. En dan start de herinrichting van de ‘Oude Markt’ zelf. Deze werkzaamheden gaan snel en dan is het einde van dit bijzondere project in zicht. Op vrijdag 20 maart krijgen wij het sein: onze ‘Oude Markt’ is klaar!

Trots en dankbaar

Wethouder Bart Smeets kijkt dan ook met een gevoel van trots en dankbaarheid terug op het project: ”Ik vind het fijn dat ik het mooie werk dat mijn voorgangster Marlies Dreissen al had gedaan, heb mogen afmaken en afronden. Wij hebben op een goeie en constructieve manier samengewerkt met onder andere de omwonenden, de plaatselijke ondernemers en Aannemersbedrijf Kurvers. Er is goed en keihard gewerkt door alle betrokken partijen.
Normaal vieren we de afsluiting van een project van dit formaat met alle betrokkenen. Helaas is dat in deze periode waarin we strijden tegen de verspreiding van het coronavirus is dat niet mogelijk. Maar bij deze wil ik een tipje van de sluier oplichten als ik zeg dat wij, als corona het weer toelaat, een mooi feestje organiseren (tegelijk met een nieuw Waubachs cultureel en culinair evenement). Wij richten ons op 27 september. De organisatie doen we samen met enkele Waubachse horecaondernemers en Theater Landgraaf.  Voor nu zeg ik: dank jullie wel allemaal en gefeliciteerd met onze fantastische nieuwe ‘Oude Markt’.

(Foto: Jan Douven)

Bezoek adres

Burgerhoes
Sweelinckplein 1
6371 LB Landgraaf

Route en parkeren

Meer contact- en openingstijden