HOME  |  Over Landgraaf  |  Nieuws  |  Oude Markt Waubach wordt sfeervol dorpsplein

Oude Markt Waubach wordt sfeervol dorpsplein (08-10-2018)

Dit item is verlopen op 22-10-2018.
bijeenkomst oude markt

Dinsdagavond 25 september presenteerde de gemeente de definitieve plannen voor de herinrichting van de Oude Markt en omgeving in Waubach aan bewoners, ondernemers en omwonenden. Deze bijeenkomst was de laatste in een reeks bijeenkomsten waarbij men input kon leveren voor deze herinrichting. De opkomst van de avond was goed. Men kon vragen stellen en er werden kritische kanttekeningen geplaatst. Frans Pollux was de gespreksleider van de avond en zorgde voor wat humor tussen de serieuze zaken door. Diverse zaken uit het definitief ontwerp werden toegelicht, waaronder het materiaalgebruik (kleur, vorm, etc.), de verkeerscirculatie, de hemelwaterafvoer, de beplanting en het parkeren in de omgeving. Ook de bijzondere elementen die op het plein geplaatst worden, kwamen aan bod; een lichtkunstwerk samen met een brug over de waterbuffer en een mobiel podium. Naar de (flexibele) overkapping op het plein voor evenementen, waar eerder over gesproken is, wordt nog nader onderzoek gedaan.

Kijkje in de toekomst

De uitvoerende architect Verbeek liet tijdens de bijeenkomst ook een 3D-animatie zien waarop het huidige parkeerplein wordt omgetoverd tot een sfeervol dorpsplein. Samen met het opknappen van diverse omliggende straten vormt dit een mooie aansluiting op de Nieuwe Markt in Waubach. Verantwoordelijk wethouder Marlies Dreissen is enthousiast: ‘We hebben ook de omwonende uitgedaagd een steentje bij te dragen aan het verbeteren van de omgeving. Daar is positief op gereageerd. Het Burgerinitiatief Weide Waubach maakt plannen voor de weide aan de Charles Frehenstraat én er wordt een werkgroep gevormd die zich gaat verdiepen in het verder vergroenen van de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan geveltuintjes en dergelijke. Met die ontwikkeling ben ik erg tevreden.’

Aanpak leegstand

Als gemeente zijn we, samen met Streetwise, bezig de leegstand aan te pakken door (nieuwe) ondernemers te stimuleren zich in het gebied te vestigen. Daarmee verfraaien we niet alleen de omgeving, maar zorgen we ook voor meer bedrijvigheid.

Planning en realisatie

Enexis start deze maand met de saneringswerkzaamheden. De gemeente volgt daarna met haar werkzaamheden (maart/april 2019) en naar verwachting zal in februari/maart 2020 het project voltooid zijn. De aannemer die wordt betrokken bij het project moet rekening houden met de geplande evenementen in de buurt, waaronder de carnavalsoptocht, het Waubachs dorpsfeest en de opening van het theaterseizoen. Natuurlijk is het streven dat de overlast voor de buurt binnen de perken moet blijven en dat de winkels zo goed mogelijk bereikbaar moeten blijven.

Lied voor Waubach en de Oude Markt

Tijdens de allereerste bijeenkomst is met Frans Pollux, de gespreksleider van alle bijeenkomsten in dit hele project, afgesproken dat hij een lied maakt over Waubach en de Oude Markt. Dat lied zal door hem gezongen worden tijdens de officiële heropening van de Oude Markt en omgeving.

U krijgt de kans om mee te werken aan de realisatie van de tekst van het lied. Frans Pollux toert door Limburg met zijn ‘Naeve de Kerk-tour’. Hij bezoekt daarin acht verschillende dorpen op zondag na de mis, Waubach is daar een van. Op zondag 21 oktober om 14.00 uur vindt deze muzikale talkshow plaats in Theater Landgraaf. Een echte, ouderwetse matinée voorstelling. Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van Frans Pollux ». Pak die kans om samen met hem het lied van Waubach en de Oude Markt te maken.  

Bezoek adres

Burgerhoes
Sweelinckplein 1
6371 LB Landgraaf

Route en parkeren

Meer contact- en openingstijden