HOME  |  Over Landgraaf  |  Nieuws  |  Voor Resi ging een nieuwe (taal)wereld open!

Voor Resi ging een nieuwe (taal)wereld open! (23-07-2020)

Dit item is verlopen op 06-08-2020.

Met Resi ging het mis op school. Omdat ze niet goed kon lezen en schrijven, moest ze naar een andere school. In onze gemeente is ongeveer één op de zes inwoners tussen de 15 en 65 jaar laaggeletterd. Boven de 65 jaar is dat aantal nog hoger. Dat heeft grote gevolgen voor hun persoonlijke leven.

Taal is belangrijk

Resi was laaggeletterd. Laaggeletterdheid is een term voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, rekenen en het omgaan met internet, computer en mobiele telefoon. Ze kunnen wel lezen en schrijven, maar niet goed genoeg om overal aan mee te kunnen doen. Dat is een probleem, want taal is belangrijk in het dagelijks leven. Denk aan het lezen van veiligheidsinstructies, bijsluiters van medicijnen, maar ook de dienstregeling bij de bushalte en voorleesboekjes voor (klein)kinderen.

Zelfverzekerde ambassadeur

Resi vroeg haar zussen en later haar man om hulp bij het lezen en schrijven. Nadat ze weer naar school ging om beter te leren lezen en schrijven, is een wereld voor haar open gegaan. Ze is nu een zelfverzekerde ambassadeur die zich niet meer in een hoekje laat stoppen. Schamen is er niet meer bij. Als ‘taalambassadeur’ vertelt ze zelfs over haar ervaringen met laaggeletterdheid op scholen en bij gemeenten.

Laaggeletterdheid aanpakken

Merk je in je omgeving dat iemand vaak excuses gebruikt wanneer hij of zij iets moet lezen of schrijven? Grote kans dat deze persoon moeite heeft met taal en jouw steun goed kan gebruiken. Vertel dat schamen niet nodig is en dat je nooit te oud bent om te leren. In Landgraaf zijn genoeg plekken waar iedereen welkom is voor gratis ondersteuning om beter te leren lezen en schrijven.
Samen staan we sterk, samen pakken we laaggeletterdheid in Landgraaf aan! Kijk op www.landgraaf.nl/taal voor meer informatie.

Bekijk het verhaal van Resi. YouTube-filmpje Letterliefde Parkstad - het verhaal van Resi » (Het filmpje is gemaakt voor de anderhalve meter maatregelen van de coronacrisis)

Bezoek adres

Burgerhoes
Sweelinckplein 1
6371 LB Landgraaf

Route en parkeren

Meer contact- en openingstijden