Binnen het buurtontwikkelplan Oud-Nieuwenhagen en Op de Kamp bekijken we met het project WIJ(K) hoe we leren, werken en het vinden van een baan kunnen verbeteren. 

Sinds vorig jaar werken we aan het buurtontwikkelplan Oud-Nieuwenhagen en Op de Kamp. Binnen dit plan kijken we naar verschillende zaken, denk aan wonen, de openbare ruimte en aan voorzieningen zoals winkels. Ook bekijken we hoe we leren, werken en het vinden van een baan kunnen verbeteren. Dit laatste noemen we het project WIJ(K). Het project loopt tot 31 december 2022.

Samen de stap naar werk verkleinen

Het doel van het project is dat inwoners uit eigen motivatie meedoen en ontdekken wat ze voor elkaar en de wijk kunnen betekenen. En net zo belangrijk; dat ze ontdekken wat ze zelf allemaal kunnen. Weten wat iemand wil en kan, is een eerste stap naar het vinden van (vrijwilligers-)werk. Niet omdat het moet, maar omdat het mág. Naast elkaar staan, van mens tot mens, is de basis voor de begeleiding en ontwikkeling.

‘Het is belangrijk dat iedereen kan meedoen’, legt wethouder Christian Wilbach uit. ‘Soms is het lastig om de eerste stap te zetten. Met WIJ(K) willen we iedereen helpen die mee wil doen. Ik nodig inwoners uit de wijk uit om deze kans te grijpen. Want als je de eerste stap niet zet, weet je nooit hoever je kunt lopen.’

Leren met hoofd, hart en handen 

Alle inwoners van Nieuwenhagen, én alle jongeren tot 28 jaar uit heel Landgraaf, zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de workshopcarrousel van eind februari tot mei-juni 2022 . Deelnemers krijgen een breed aanbod aan workshops. Van bewegen, positieve gezondheid, zelfinzicht, budgetteren, kennis maken met De Voorzieningenwijzer, tot aan vakgerichte ontwikkeling. Ook is er ruimte voor fun-workshops, zoals ‘Denkend aan Landgraaf…’. Deelnemers doen aan songwriten of ontwerpen een poëzie-poster onder begeleiding van VAZOM (de vrije academie).

De beroepsontwikkeling wordt aangeboden op het gebied van de vakrichtingen Zorg, Schoonmaak, Gezond, Handig en Groen. Deze richtingen zijn gekozen omdat deze goed aansluiten op de vraag van de huidige arbeidsmarkt. We houden rekening met de behoeften en mogelijkheden op de vakgebieden van de deelnemers.

Ervaringsplaatsing

Deelnemers worden vanaf januari 2022 doorgeleid naar een praktijkplaatsing. Op dit moment zijn een aantal deelnemers al aan het werk op een vrijwilligersplek. De deelnemers die deze stap nog niet kunnen zetten, ontvangen begeleiding of worden doorverwezen naar de juiste ondersteuning. Daarvoor werken wij samen met veel partners. Van opleidingsinstituut tot welzijnswerk, van lokale vereniging tot werkbemiddelaar en nog veel meer. De praktijkplaatsing biedt kansen tot verdere ontwikkeling zoals het behalen van een praktijkverklaring, doorstromen naar een betaalde baan of naar een opleiding.

Het Mens Ontwikkel Bedrijf (MOB) begeleidt de deelnemers tijdens deze ontwikkelroute. Iedere deelnemer wordt persoonlijk begeleid.

Wilt u meer voor uw eigen buurt betekenen?

Geen zin in de workshops, maar wilt u graag meer betekenen voor uw eigen buurt? Of u jong of oud bent, studeert, werkt of met pensioen bent; wij nodigen u van harte uit om iets voor Nieuwenhagen te doen. U bedenkt zelf uw rol, wij kijken en helpen mee hoe u dit kunt aanpakken. Meer weten? Kom een kop koffie drinken tijdens onze inloopmiddagen in De Brandpoort.

Inloopmiddagen

Buurtbewoners ontmoeten bij een kopje koffie/thee, en delen wat er allemaal leeft. De inloopmiddagen zijn voor álle inwoners van Nieuwenhagen en alle jongeren tot 28 jaar uit Landgraaf. Dat kan iedere donderdagmiddag van 13.00-15.00 uur (behalve de carnavalsvakantie) bij De Brandpoort. We hebben een aanbod van een bordspelmiddag, een wandeling, maar ook themamiddagen over bijvoorbeeld de WMO, eenzaamheid en energiezuinig leven. Loop gerust binnen, we ontmoeten u graag!

Meedoen?

Het project WIJ(K) staat voor ‘Iedereen kan meedoen’. Van jong tot oud. Woont u in Nieuwenhagen en wilt u zich hiervoor aanmelden, neem dan contact op met de projectleider WIJ(K). Samen kijken we naar de mogelijkheden. Ook nu de workshops al gestart zijn, kunt u nog aansluiten. Er zijn nog enkele plekken vrij.

Financiële bijdrage van meerdere partijen 

Voor WIJ(K) is in totaal € 400.000 beschikbaar. Daarvan is € 150.000 subsidie uit de Regio Deal Parkstad Limburg. € 250.000 komt van andere partijen en van de gemeente Landgraaf. 

De naam WIJ(k)

De naam van het project staat voor WIJ (we gaan het samen doen, met en voor elkaar, WIJK (de inwoners van Nieuwenhagen gaan samen en voor elkaar aan de slag in de wijk) en IK (de eigen ontwikkeling van de mensen staat centraal).