Binnen het buurtontwikkelplan Oud-Nieuwenhagen en Op de Kamp bekijken we met het project WIJ(K) hoe we leren, werken en het vinden van een baan kunnen verbeteren. 

Sinds vorig jaar werken we aan het buurtontwikkelplan Oud-Nieuwenhagen en Op de Kamp. Binnen dit plan kijken we naar verschillende zaken, denk aan wonen, de openbare ruimte en aan voorzieningen zoals winkels. Ook bekijken we hoe we leren, werken en het vinden van een baan kunnen verbeteren. Dit laatste noemen we het project WIJ(K). Het project loopt tot 31 december 2022. 

Samen de stap naar werk vergroten

Het doel van het project is dat inwoners meedoen en ontdekken wat ze voor elkaar en de wijk kunnen betekenen. En net zo belangrijk; dat ze ontdekken wat ze zelf allemaal kunnen. Weten wat iemand wil en kan, is een eerste stap naar het vinden van werk. Hierbij ondersteunen en begeleiden verschillende partners in de wijk de inwoners. 

‘Het is belangrijk dat iedereen kan meedoen’, legt wethouder Christian Wilbach uit. ‘Soms is het lastig om de eerste stap te zetten. Met WIJ(K) willen we iedereen helpen die mee wil doen. Ik nodig inwoners uit de wijk uit om deze kans te grijpen. Want als je de eerste stap niet zet, weet je nooit hoever je kunt lopen.’

Van workshops naar verder leren of werken

Alle inwoners van Nieuwenhagen worden uitgenodigd om deel te nemen. Zij starten met workshops op het gebied van zorg, groen, schoonmaak, gezondheid en handig. Deze workshops zijn gekozen omdat ze goed aansluiten bij de vraag op de arbeidsmarkt.  Zo leren de deelnemers om taken in de eigen wijk aan te pakken en elkaar te helpen. Na de workshops volgt een praktijkperiode van maximaal 1 jaar, ook in de eigen wijk. Daarna wordt samen met deelnemers gekeken of zij door kunnen doorstromen naar betaald werk of verder willen leren. 

Het Mens Ontwikkel Bedrijf (MOB) begeleidt de deelnemers naar opleiding en werk. En bij het vinden van een geschikte vrijwilligersplek. Hierbij is ook aandacht voor zaken die het vinden van werk moeilijker maken zoals problemen door schulden.  

Wilt u meer voor uw eigen buurt betekenen?

Geen zin in de workshops, maar wel om meer te betekenen voor uw eigen buurt? Of u jong of oud bent, studeert, werkt of met pensioen bent; wij nodigen u van harte uit om iets voor je buurt te doen. U bedenkt zelf uw rol, wij kijken mee hoe u dit kunt aanpakken. 
 

Wilt u meedoen? Aanmelden kan tot 1 november

Het project WIJ(K) staat voor ‘Iedereen kan meedoen’. Van jong tot oud. Woont u in Nieuwenhagen en wilt u zich hiervoor aanmelden, neem dan contact op met de projectleider WIJ(K). Samen kijken we naar de mogelijkheden.

Financiële bijdrage van meerdere partijen 

Voor WIJ(K) is in totaal € 400.000 beschikbaar. Daarvan is € 150.000 subsidie uit de Regio Deal Parkstad Limburg. € 250.000 komt van andere partijen en van de gemeente Landgraaf. 

De naam WIJ(k)

De naam van het project staat voor WIJ (we gaan het samen doen, met en voor elkaar, WIJK (de inwoners van Nieuwenhagen gaan samen en voor elkaar aan de slag in de wijk) en IK (de eigen ontwikkeling van de mensen staat centraal).