De gemeenteraad heeft ingestemd met het initiatiefvoorstel voor het verhogen van de starterslening. De lening is een regeling voor mensen die een eerste huis willen kopen.

Raadsleden Wiel Heinrichs en Indra Hoesen dienden een initiatiefvoorstel in om de starterslening te verhogen. Het maximaal te lenen bedrag wordt verhoogd van 45.000 naar 52.000 euro.

Extra lening

Voor veel starters is het moeilijk om een woning te vinden in Landgraaf. Dit komt onder andere door de stijgende woningprijzen. De starterslening moet het makkelijker maken om een huis te kunnen kopen. Het is een extra lening bovenop de hypotheek. De gemeente maakt deze lening mede mogelijk.

Niet alleen het bedrag van de lening wordt verhoogd. Ook het bedrag dat een huis maximaal mag kosten wordt aangepast. Bij de bestaande starterslening mag de woningprijs niet hoger zijn dan 225.000 euro. Met de goedkeuring van het nieuwe voorstel wordt dit bedrag 260.000 euro.

Hulp bij financiële uitdagingen

Heinrichs en Hoesen vinden het belangrijk om jonge starters te helpen bij het kopen van een eerste huis. ‘Met deze maatregel willen we een grotere groep starters in staat stellen een passende woning te kopen. We willen hen helpen bij de financiële uitdagingen waar zij voor staan’, lichten ze het initiatiefvoorstel toe.

De raadsleden merken dat starters vaak weinig financiële middelen hebben. In veel gevallen hebben jonge woningzoekenden onvoldoende spaargeld. Met de aanpassingen van de starterslening krijgen starters de mogelijkheid om uit meer huizen te kiezen. De kans om een eigen huis te kunnen kopen wordt zo groter.

Positieve gevolgen gemeenten

Volgens Heinrichs en Hoesen heeft het stimuleren van starters op de woningmarkt ook positieve gevolgen voor de gemeente. Het kan ervoor zorgen dat meer gezinnen naar Landgraaf verhuizen. Dit kan positieve gevolgen hebben voor de versterking van lokale voorzieningen, zoals scholen, winkels en sportfaciliteiten.

De raadsleden stellen daarnaast dat jonge starters vaak actief zijn in sectoren met een hoog innovatiepotentieel. Hierdoor helpen ze de lokale economie. Als starters meer kunnen lenen, kunnen ze ook meer geld uitgeven aan hun huis. Met dit geld kunnen ze hun huis opknappen of energiezuiniger maken. Zo stijgt de waarde van het vastgoed in de gemeente.

Monitoring en evaluatie

De raadsleden willen de effecten van de verhoogde starterslening goed controleren na de invoering. Er moet gekeken worden naar wat er gebeurt met het aantal mensen dat gebruikmaakt van de lening. Ook moet onderzoek gedaan worden naar de invloed op de economische groei en de tevredenheid van betrokken partijen. Begin 2025 worden de effecten van de nieuwe starterslening geëvalueerd.