Hoe zit het met de veiligheid rondom de opvanglocatie?

De gemeente heeft oog voor de veiligheid en neemt hiervoor maatregelen. Het hele terrein is omheind door hekken, zodat het alleen via de ingang aan de kant van de rotonde Witte Wereld-Hofstraat bereikbaar is. Hier wordt iedereen die het terrein betreedt of verlaat, geregistreerd. Vanaf zonsondergang tot 22.00 uur wordt rondom de crisisnoodopvang gepatrouilleerd; na 22.00 uur moeten de asielzoekers binnen de crisisnoodopvang aanwezig zijn.
Op het terrein zelf zorgt uitvoerder Intelligent Security voor camerabewaking en de aanwezigheid van beveiligers.  

De gemeente heeft nauw contact met de politie. Ook is er toezicht op de brandveiligheid. Er zijn directe lijnen tussen de gemeente, politie (o.a. de wijkagent), de brandweer, het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk. Bij spoed kunt u bellen met de politie, bereikbaar via 112. Bij minder spoed kunt u bellen met 0900- 8844. In andere gevallen kunt u de gemeente bellen via 14 045.

Wie heeft toegang tot de opvanglocatie?

Asielzoekers, medewerkers en vrijwilligers hebben toegang tot de opvanglocatie. Er vindt toegangscontrole plaats.

Wordt geregistreerd wie op de opvanglocatie komt en deze verlaat?

De asielzoekers mogen gewoon naar buiten. In de eerste dagen moeten de mensen meestal nog bijkomen, zij zijn vaak pas net in Nederland aangekomen. In de huisregels nemen wij richtlijnen op wanneer wij verwachten dat de mensen binnen het complex moeten zijn. Ook gaan we registreren wie op het terrein is en wie daarbuiten is. Bezoekers worden niet zomaar toegelaten op het terrein. Op die manier hebben we te allen tijde zicht wie op het terrein is en wie niet. De beveiliging houdt dit alles in de gaten.

Hoe zorgt de gemeente er voor dat de asielzoekers zich netjes gedragen?

Wanneer (nieuwe) asielzoekers arriveren, heten wij ze welkom en stellen wij ze direct op de hoogte van de huis- en gedragsregels (wat kunnen ze van de gemeente verwachten en wat verwachten wij van hen als gast/ asielzoeker, zowel binnen als buiten de opvanglocatie).

Wat gebeurt er als asielzoekers zich niet aan de huisregels houden?

De huisregels worden bij aankomst op de crisisnoodopvang doorgenomen (inclusief vertaling) met elke opgevangen asielzoeker. Zij moeten deze afspraken ondertekenen. Houden mensen zich niet aan de afspraken, kan er besloten worden hen de toegang tot de crisisnoodopvang in Landgraaf te weigeren en worden ze teruggestuurd naar Ter Apel. De huisregels gaan over waarschuwen bij iets kleins tot hulp vragen van de politie.