In Parkstad willen we in 2040 klimaatneutraal wonen. Maar hoe doe je dat en waar begin je? In het WoonWijzerHuis zie en ervaar je hoe je thuis gemakkelijk energie kunt besparen. Van infrarood paneel tot zonnepaneel. Van kelder tot dakisolatie. En van warmtepomp tot HR+++ glas. Iedereen die deze mogelijkheden wilt ervaren, is welkom in het WoonWijzerHuis aan de Hovenstraat 14 in Landgraaf!

Bezoekers krijgen in deze demonstratiewoning persoonlijke uitleg over de bespaaropties en de duurzame installaties. In de woning is te zien hoe met relatief eenvoudige ingrepen energie kan worden bespaard. Aan de hand van een zogenaamde 'menukaart' kunnen bezoekers aflezen welke maatregel welk effect heeft en wat de kosten zijn die daarmee samenhangen. Het WoonWijzerHuis helpt huiseigenaren op weg om zelf aan de slag te gaan.

Actuele openingstijden

U kunt het WoonWijzerHuis elke woensdagmiddag zonder afspraak bezoeken tussen 13:00 en 17:00 uur. Individuele afspraken op andere tijdstippen is mogelijk. U kunt daarvoor een afspraak maken via de WoonWijzerWinkel:
Telefoon: (045) 7470051
E-mail: info@limburg.woonwijzerwinkel.nl

Project IBA Lauradorp

De bewoners van Lauradorp hadden ideeën om van hun buurt een duurzame wijk te maken die energiezuinig, levensloopbestendig en toekomstbestendig is. Met behoud van de karakteristieke uitstraling van de mijnwerkerswoningen. Gemeente Landgraaf en woningcorporatie HEEMwonen namen dat plan over en gaven er een bredere invulling aan. Zo werd deze voorbeeldwoning geboren: een plek waar heel Parkstad inspiratie kan opdoen. HEEMwonen en de gemeente dienden het plan in bij IBA Parkstad en kregen subsidie.

Van plan tot en met renovatie

  • april 2019: Intentieovereenkomst tussen HEEMwonen en gemeente Landgraaf
  • maart 2020: HEEMwonen en gemeente Landgraaf dienen subsidieaanvraag in bij IBA
  • juni 2020: Subsidie wordt toegekend
  • juli 2021: HEEMwonen koopt woning Hovenstraat 14
  • juli - sept 2021: Onderzoek naar sloop of renovatie*
  • november 2021: Startsein renovatie
  • okt 2021 - mrt 2022: BAM Wonen en partners renoveren de woning
  • april 2022: Opening WoonWijzerHuis

* Een volledige renovatie van kelder tot nok is ingrijpend. Soms is het aantrekkelijker om een huis te slopen en een nieuwe duurzame woning op te bouwen. Het is belangrijk om alle mogelijkheden af te wegen. De projectpartners hebben deze optie onderzocht voor twee fictieve woningen: een tussenwoning en hoekwoning.

Elke woning is uniek

In het WoonWijzerHuis zie je welke technische maatregelen mogelijk zijn en wat je ermee bespaart. Natuurlijk veranderen de prijzen van bouwmaterialen met de tijd. Ook is elke woning anders. Zorg daarom voor advies op maat voordat je begint met (verder) energetisch verduurzamen. En laat nagaan welk energielabel je woning heeft. Dan kun je makkelijker bepalen welke voorzieningen je wilt of kunt treffen. De energieadviseurs van de WoonWijzerWinkel(externe link) helpen je daar graag bij.