Maak kennis met Margit, zij startte drie jaar geleden met het taalcafé.

Margit, kun je jezelf even voorstellen?

Natuurlijk, ik ben Margit, 59 jaar oud. Zo’n drie jaar geleden ben ik begonnen met het taalcafé. Ik kreeg de kans omdat ik mijn eigen bedrijf startte en meer vrije tijd overhield. De voorzitter van de vereniging Oud Eikske vroeg me om het taalcafé te leiden.

Je was lerares, toch?

Klopt, ik heb zowel in het basisonderwijs als op de middelbare school gewerkt. Maar door politieke ontwikkelingen besloot ik te stoppen. Hoewel het goed verdiende, zag ik mezelf niet tot mijn 67e  in het onderwijs blijven. Dus ik heb ontslag genomen en ben mijn eigen bedrijf gestart.

Wat voor bedrijf heb je nu?

Mijn man en ik hebben een gezinshuis. We vangen langdurig kinderen en jongeren op die uit huis zijn geplaatst, tot ze 23 jaar oud zijn. We hebben nu drie kinderen en we hebben nog een bed vrij. Het is hard werken. Je bent 24/7 beschikbaar en je hebt geen vrije weekenden of vakanties. Maar omdat het zo goed klikt met de kinderen, voelt het niet zwaar aan. En… ik kan nu met pensioen als ik 64 ben.

Hoe past het taalcafé in dit plaatje?

Het taalcafé is ons SROI-initiatief (Social Return of Investment), waar we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen bieden. Ik investeer dus in het taalcafé door hier als vrijwilliger aan de slag te gaan. We hebben ook een schoonmaakbedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet. Zo geven we iets terug aan de samenleving.

Wie komen er naar het taalcafé?

We hebben allerlei nationaliteiten gehad, van Chinees tot Turks en Afghaans. Op dit moment wordt het café vooral bezocht door mensen die Nederlands niet als eerste taal hebben.

Hoe verwelkom je nieuwe bezoekers?

Ze krijgen eerst koffie en dan stellen we ons voor. We praten, spelen spelletjes en soms geef ik les, afhankelijk van hun wensen. Daarbij proberen we rekening te houden met hun culturele achtergrond en gevoeligheden, zoals de ramadan of bijvoorbeeld carnaval.

Wat mis je in dit werk?

Meer middelen, zoals een digibord of flipover, zouden het makkelijker maken. Ook zouden meer Nederlandse mensen die moeite hebben met lezen en schrijven zich mogen melden.

Waar krijg je energie van?

Het contact met de bezoekers geeft me energie. Soms laat ik ze zelfs in hun eigen taal praten, zodat ze hun emoties beter kunnen uiten.

Wat wil je mensen meegeven om ze te stimuleren naar het taalcafé te komen?

Je hoeft hier niets. Je kunt gewoon langskomen voor een kop koffie of een praatje.
 

Dit artikel komt uit de Gemindezake met het thema 'Iedereen doet mee’. Kijk voor meer informatie op de pagina Gemindezake.

Blijf op de hoogte!

  • Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van gemeente Landgraaf? Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief
  • Wilt u actief geïnformeerd worden over vergunningen, bouwplannen, verkeersbesluiten e.d. in uw eigen buurt of straat? Klik dan op de pagina Berichten over uw buurt op Overheid.nl op de knop ‘Meld u aan voor de e-mailservice’.