Hoe goed kent u uzelf? Dat klinkt wat zweverig, maar hoe belangrijk is het niet voor uw gezondheid en welzijn dat u goed op uzelf let en weet hoe het met u gaat? We willen immers allemaal lang en gezond leven. Maar hebben we wel genoeg aandacht voor onze eigen gezondheid? Om hier op een snelle manier meer inzicht in te krijgen, kan onze digitale vragenlijst ‘Sophie’ u helpen. 

Bewegen en gezond eten, daar letten we vaak wel op. Maar hebben we het niet te druk, slapen we wel genoeg? En ook, vragen we om steun als we het eens moeilijk hebben? Voelen we ons veilig? Allemaal onderwerpen die voor elk mens anders in te vullen zijn. 

Vraag achter de aanvraag

Alice Heijmann-Reumkens is wijkteammedewerker Wmo en heeft regelmatig gesprekken met inwoners van Landgraaf over hun gezondheid. Maar achter de meldingen van bijvoorbeeld huishoudelijke problemen in zulke ‘keukentafelgesprekken’ zit soms iets anders dat aandacht vraagt.  

‘Je merkt dat mensen soms nog iets anders nodig hebben. Niet alleen om het huis schoon te houden, maar bijvoorbeeld een zetje om meer het huis uit te gaan. Omdat ze toch wat te veel tijd alleen doorbrengen en eigenlijk meer contact willen met andere mensen. Al pratende kom je er dan achter dat er meer speelt. En dat is prima, want daarbij kunnen we helpen met informatie over activiteiten binnen de gemeente.’ 

Sophie kan u helpen

Ook zonder een keukentafelgesprek is het mogelijk om beter inzicht in uw eigen situatie te krijgen. Om inwoners daarbij te helpen starten we een proef met een digitale vragenlijst over gezondheid en welzijn. Die digitale vragenlijst heet Sophie. Met het invullen van de meerkeuzevragen van Sophie kunt u op een snelle manier te weten komen of u genoeg aandacht heeft voor uw gezondheid en welzijn.

Wethouder Alex Schiffelers heeft volksgezondheid in zijn werkpakket. Hij vindt het belangrijk om inzicht te krijgen in je eigen gezondheid. ‘Inderdaad moet je je afvragen hoe goed we onszelf kennen. Het is goed om eens voor jezelf op een rijtje te zetten hoe je je voelt. Wat heb je nodig om goed te leven? Daarmee willen we onze inwoners helpen en daarvoor is Sophie een handig middel. We gaan als eerste gemeente in Nederland hiermee aan de slag.’

Hulpmiddel voor uzelf of iemand anders

Het invullen van Sophie kost niets. U hoeft geen ingewikkeld account aan te maken of in te loggen en u hoeft ook geen persoonlijke gegevens door te geven. De vragenlijst is anoniem en helemaal voor uzelf. Sophie is beschikbaar voor iedereen, jong of oud. 

U kunt de meerkeuzevragen van Sophie ook invullen voor of met iemand anders. Het kan een hulpmiddel zijn als u mantelzorger bent voor geliefden of familie. Zo kan duidelijk worden waar meer hulp of aandacht nodig is. Die hulp hoeft niet moeilijk of zwaar te zijn. Vervoer regelen om vrienden te bezoeken bijvoorbeeld, omdat zelf autorijden niet meer kan. Na het invullen van de meerkeuzevragen krijgt u een overzicht met de resultaten van uw antwoorden. In dat overzicht staat ook wie u eventueel kan helpen of van dienst kan zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een huisarts, Welsun of een andere organisatie. 

Delen kan, maar hoeft niet

De resultaten van Sophie zijn dus voor uzelf. Het is wel mogelijk ze in te zetten bij de aanvraag voor een keukentafelgesprek. Alice: ‘Dan kan diegene van tevoren zelf zien wat aandacht vraagt en wat de onderwerpen moeten zijn in het gesprek. Dat maakt de hulpvraag voor de wijkteammedewerker wat duidelijker. Dat delen van de resultaten van Sophie met ons kan dus, maar hoeft niet.’ 

Er is ook een mogelijkheid in Sophie om een account aan te maken. Op die manier kunt u de vragenlijst meerdere keren invullen en kunt u de resultaten met elkaar vergelijken. We nodigen u uit een kijkje te nemen op de webpagina Zorg en Ondersteuning

Dit artikel komt uit de Gemindezake met thema 'Werken, leven en zorg’. Kijk voor meer informatie op de pagina Gemindezake.

Blijf op de hoogte!