Een Landgraafse energiecoöperatie is al lang een wens van de gemeente. Een energiecoöperatie is een onafhankelijke groep mensen die zich verenigen om aan de slag te gaan met duurzame energieprojecten of energiebesparing in hun buurt, wijk of stad.  

In 2022 hebben aan onze inwoners gevraagd of er interesse is in een lokale energiecoöperatie. Die was er en begin 2023 waren de eerste algemene bijeenkomsten met een aantal geïnteresseerden. Daarna begon de groep vorm te krijgen. Ondertussen zijn de leden met ondersteuning van REScoop Limburg al druk bezig met alle werkzaamheden die bij de start van een coöperatie hoort. 

REScoop Limburg(externe link) is de koepelorganisatie in Limburg voor energiecoöperaties. Elke provincie heeft zo’n koepelorganisatie. Die vallen vervolgens weer onder Energie Samen, de landelijke koepel en belangenorganisatie van energiecoöperaties. 

Faciliterende rol gemeente

Een energiecoöperatie is op zichzelf staand en werkt onafhankelijk van de gemeente. Als gemeente hebben we alleen een faciliterende rol. En de gemeenteraad heeft een geldbedrag beschikbaar gesteld voor de start van de coöperatie voor de eerste drie jaar.

Interesse?

Hebt u interesse om samen met andere inwoners van Landgraaf te werken aan duurzame energieprojecten in Landgraaf? Wilt u weten wat een energiecoöperatie is? Stuur een e-mail aan Wim Cranen (voorzitter@deomslag.org) om vrijblijvend een keer deel te nemen aan een overleg. 

Wilt u weten wat een energiecoöperatie precies doet? Kijk op de website van Energie Samen(externe link)