Wat is het?

Een gokautomaat is een automaat waarmee u geld kunt winnen, zoals een fruitautomaat. Met een behendigheidsautomaat kan dit niet. Denk aan een flipperkast of videospelletjes.

  • Als u een gokautomaat in uw zaak wilt plaatsen, heeft u een aanwezigheidsvergunning nodig. Deze vergunning vraagt u aan bij de gemeente.
  • Voor een behendigheidsautomaat heeft u geen aanwezigheidsvergunning nodig.

Wat kost het?

  • Een aanwezigheidsvergunning kost € 56,50 voor 1 gok- of kansspelautomaat.
  • Voor elke volgende gok- of kansspelautomaat betaalt u € 34,00.

Wat moet ik doen?

Aanvraag vergunning

U kunt een aanwezigheidsvergunning aanvragen met het formulier dat u vindt bij 'Meteen regelen'.Geef ook altijd door aan de gemeente als er iets verandert. Bijvoorbeeld bij een andere eigenaar van de automaat of als het aantal automaten in uw bedrijf wijzigt.

Vragen?

Wij adviseren u om eerst de volledige, hier vermelde informatie te lezen. Heeft u daarna specifieke vragen of wilt u een vergunning aanvragen, dan kunt u hiervoor terecht bij de afdeling Klant Contact Centrum.

Hoe werkt het?

Een aanwezigheidsvergunning voor een gok- of kansspelautomaat wordt alleen verleend aan bepaalde horecabedrijven. In uw bedrijf mag u alleen automaten plaatsen die eigendom zijn van iemand met een geldige exploitatievergunning van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

De eigenaar van een speelautomatenhal moet ook een exploitatievergunning van de gemeente hebben.

Horecabedrijven moeten verder voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • U hebt een geldige exploitatievergunning voor uw bedrijf.
  • U hebt een geldige drank- en horecavergunning of u bent ingeschreven bij het Bedrijfschap Horeca.
  • Uw bedrijf is een zogenaamde hoogdrempelige inrichting. Dit is een bedrijf met geldige drank- en horecavergunning, waar het café- en restaurantbezoek op zichzelf staat. In het bedrijf is geen sprake is van andere activiteiten waaraan een zelfstandige betekenis kan worden toegekend (zoals wel het geval is bij een bowlingcentrum) en waar activiteiten in belangrijke mate gericht zijn op personen van 18 jaar en ouder. Voorbeelden van hoogdrempelige inrichtingen zijn een café, bar, nachtclub of restaurant.

Voor het plaatsen van behendigheidsautomaten in hoog- en laagdrempelige horecabedrijven is geen vergunning nodig.