Heistraat–Boskriek: ondergrondse bergingsvoorziening
Onder de groene buffer in de Boskriek maken wij een ondergrondse bergingsvoorziening. Bij extreme regenbuien kan hierin overtollig regenwater opgevangen worden. Daarmee beperken we de wateroverlast in de buurt.
Planning
Op maandag 3 juni 2024 startte de aannemer met de voorbereidende werkzaamheden voor de ondergrondse bergingsvoorziening. We noemen dit ook een ‘infiltratievoorziening’. Dit betekent dat zij de bouwkuip al ontgraven. Hierin maken zij eind augustus de infiltratievoorziening. Deze bouwkuip dient in de tussentijd als een regenwaterbuffer bij hevige neerslag. Om de veiligheid te garanderen, sluiten zij de bouwkuip af met bouwhekken.
De aannemer is deze week gestart met het afwerken van de infiltratievoorziening. Volgende week gaat hij verder met het herstellen van de bovengrondse groene buffer en het straatwerk rondom. De werkzaamheden worden medio oktober geheel afgerond.
Wegafzetting
Om de bouwkuip te ontgraven en de voorziening te maken, moeten we een gedeelte van de weg afsluiten voor verkeer. Dit betreft het gedeelte vanaf de splitsing Boskriek–Heistraat tot aan de inrit Boskriek 1. De aannemer heeft deze ruimte o.a. nodig als opstelruimte voor ons materiaal. Het spreekt voor zich dat omwonenden zijn geïnformeerd met een bewonersbrief van de aannemer.
Voorgeschiedenis
In de zomer van 2021 hebben de bewoners van de Heistraat en omgeving veel wateroverlast gehad. Straten stonden blank; kelders, garages en huizen liepen onder water. Het gebied ligt in een ‘kom’ en is kwetsbaar tijdens extreme neerslag. Wij werken er hard aan om deze wateroverlast aan te pakken.
Wat hebben we al gedaan?
In 2022 en 2023 hebben we bestaande buffers gemaaid en uitgediept. We hebben de instroom naar de buffers verbeterd en in de Heistraat hebben we een nieuwe instroomvoorziening en lijngoot in de weg gemaakt.
Daarnaast hebben we langs een deel van Hofstraat en een deel van de Vakschoolweg een grondwal aangelegd. Bij extreme neerslag stroomt het water dan richting de Hofstraat in plaats van richting de Parallelstraat. Ook SnowWorld heeft op haar terrein diverse maatregelen getroffen om het regenwater op het eigen terrein vast te houden.
Wat gaan we nu doen?
Om het plaatje compleet te maken, willen we meer bergingsruimte realiseren. Deze kan het 'teveel aan regenwater' tijdens de extreme bui dan opvangen om het daarna vertraagd af te laten vloeien. Dat betekent dat wij een 'kelder' onder de bestaande groene buffer in de Boskriek maken. Dit is geen makkelijke oplossing. Inmiddels is het plan klaar. Op 20 februari heeft het college van B&W het definitief ontwerp Infiltratievoorziening Boskriek-Heistraat vastgesteld.
Hoe werkt de bergingsvoorziening?
Bij extreme neerslag is het riool ‘vol’ en komt regenwater op straat te staan. Via 2 goten stroomt het regenwater de bestaande groene buffer in. Het water kan dan infiltreren in de ondergrond. Wanneer het harder of meer gaat regenen 'stort het water van de buffer over' naar de kelder onder de bestaande buffer. Dat gebeurt bij een niveau van 10 cm onder de laagst gemeten drempel van de woningen in de Heistraat. Het water wordt opgevangen in de kelder en kan nu infiltreren in de diepe ondergrond. Bij weersvoorspellingen van veel en aanhoudende regen kunnen we de berging leegpompen.