Leerlingenvervoer

Wat is het?

Iedere leerling uit Landgraaf heeft recht op een goede school, die goed past bij de leerling. 
Daarom zijn er regels over het vergoeden van het vervoer van leerlingen. Het gaat dan om de school die het meest dichtbij is, die passend is en die ook plek heeft voor de leerling.  

Meestal gaat het om een vergoeding van de kosten van het vervoer. Het kan ook zijn dat de leerling met 'aangepast vervoer' (taxi busje) naar school wordt gebracht. 

De regels van het Leerlingenvervoer staan in de Verordening leerlingenvervoer gemeente Landgraaf 2023
De regels worden hieronder in het kort uitgelegd. 

Wat moet ik doen?

Leerlingenvervoer aanvragen

U kunt (een vergoeding van) leerlingenvervoer aanvragen met het formulier Leerlingenvervoer aanvragen (pdf)
Het is het beste als de aanvraag vóór 1 mei van het nieuwe schooljaar bij ons binnen is. 

Als uw kind 9 jaar of ouder is, moet u ook een vervoersontwikkelingsplan (pdf) invullen en inleveren. 

Terugvragen van kosten

Met het formulier Declaratie Leerlingenvervoer (pdf) vraagt u de gemaakte kosten terug van het openbaar vervoer of van het aantal kilometers.  

Veranderingen doorgeven

Misschien verandert er iets tijdens het schooljaar. U gaat bijvoorbeeld verhuizen of de leerling gaat naar een andere school. Het is belangrijk dat u deze verandering direct aan ons doorgeeft met het formulier Gegevens leerlingenvervoer wijzigen (pdf). Het kan zijn dat (de vergoeding van) het leerlingenvervoer hierdoor verandert.

Stagevervoer regelen

Met het formulier Stagevervoer aanvragen/wijzigen (pdf) kunt u de schoolleiding een vergoeding laten aanvragen voor het vervoer van uw kind van en naar de stageplaats. Dit kan alleen als er in de schoolgids staat dat er stages zijn. 

Hoe gaat het verder?

We beoordelen uw formulier aan de hand van de verordening. Hierna krijgt u een brief. Deze brief noemen we een beschikking. In deze beschikking leest u of u recht heeft op (een vergoeding van) leerlingenvervoer en op welke manier.

Let erop dat de aanvraag:

  • helemaal is ingevuld;
  • ondertekend is; 
  • de gevraagde informatie is meegestuurd.

Anders kunnen we ervoor kiezen om een aanvraag niet te beoordelen.  

Hoe werkt het?

Het is belangrijk dat leerlingen zichzelf kunnen redden. En dat ze voor zichzelf kunnen zorgen. We willen dat leerlingen hier steeds beter in worden. Daarom kijken we altijd eerst of de kosten van het vervoer van een fiets of een brommer vergoed worden. 
Als een leerling niet met een fiets of een brommer naar school kan gaan, dan is een vergoeding van andere soorten vervoer mogelijk. 

Het gaat altijd om de school die plek heeft, het meest dichtbij is én die past bij de leerling.  Alleen dan kan er gekeken worden of er recht is op (een vergoeding van) het leerlingenvervoer. 

Gaat uw kind niet naar de school die het meest dichtbij is en die passend is, dan heeft de leerling geen recht op vergoeding van leerlingenvervoer. We maken soms een uitzondering. Bijvoorbeeld als het vervoer naar de andere school goedkoper is. Of als u kunt uitleggen waarom de dichtstbijzijnde school niet past bij de leerling.

Voor het berekenen van de afstand tussen de plek waar de leerling woont en de school, gebruiken we de ANWB routeplanner.

Voor wie is het leerlingenvervoer

In de verordening spreken we van een  'gehandicapte leerling'. Dit is een leerling die door een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap niet zelfstandig kan reizen met het openbaar vervoer. Ook niet met begeleiding. Een gedragsstoornis of een andere beperking valt niet onder het begrip gehandicapte leerling. 

  • Een gehandicapte leerling heeft recht op vergoeding van leerlingenvervoer. Het maakt niet uit wat de afstand is tussen de plek waar de leerling woont en de school.
  • Een niet gehandicapte leerling die een basisschool bezoekt, heeft alleen recht op vergoeding van leerlingenvervoer als de school 6 kilometer of verder is dan de plek waar de leerling woont.

Soort vergoeding

  • In de eerste plaats worden de kosten van de fiets of de brommer vergoed.
  • Kan de leerling niet met de fiets of met de brommer naar school? Dan krijgt u misschien een vergoeding van de kosten van het goedkoopst mogelijke openbaar vervoer.
  • In sommige gevallen worden de vervoerskosten van de begeleider vergoed. Bijvoorbeeld als een leerling niet alleen kan reizen met het openbaar vervoer.
  • In sommige gevallen kunt u een kilometervergoeding krijgen voor de auto (wanneer u uw kind met de auto brengt).
  • Als de leerling niet (met begeleiding) met openbaar vervoer naar school kan reizen, krijgt u misschien aangepast vervoer (het 'taxibusje'). 
    U kunt aangepast vervoer ook krijgen als de reistijd met het openbaar vervoer heel erg lang duurt. En door met aangepast vervoer te reizen, de reistijd een heel stuk minder is.
  • Het is ook mogelijk dat stagevervoer wordt vergoed.

Wat kost het?

In de meeste gevallen betaalt u niets voor leerlingenvervoer. Het kan zijn dat u wel iets moet betalen. Dat ligt dan aan het soort school dat de leerling bezoekt. Het bedrag dat u moet betalen hangt af van hoeveel u verdient. 

Hoe lang duurt het?

De gemeente neemt binnen 8 weken een besluit over uw aanvraag. Eventueel kan dit besluit 4 weken worden uitgesteld. Wij sturen u hierover een brief.