Tijdens de ontwikkeling van de Transitievisie Warmte voor Landgraaf is gebleken dat in de buurt Op de Kamp kansen liggen voor het aardgasvrij maken van de buurt. Dat willen we onderzoeken met een uitvoeringsplan. 

De redenen voor deze keuze zijn onder andere:

  • ongeveer 50% van de woningen is huurwoning en grotendeels in het bezit van HEEMwonen. Deze woningcorporatie heeft plannen om het vastgoed te verduurzamen en wil graag samenwerken
  • de eigenaar van het winkelcentrum heeft verduurzamingsplannen
  • het Rabobank kantoor wordt herontwikkeld
  • het gemeentehuis is verduurzaamd en wil indien mogelijk aardgasvrij worden.

Subsidie Programma Aardgasvrije Wijken

We bekijken of we voor de buurt een aanvraag kunnen indienen voor de landelijke derde selectieronde proeftuinen voor een bijdrage van de Rijksoverheid (de subsidie van het Programma Aardgasvrije Wijken). Vanaf 1 juni 2021 kunnen daarvoor aanvragen worden ingediend met als einddatum 1 november 2021. De bekendmaking van de selectie vindt plaats in het eerste kwartaal van 2022. De proeftuingemeenten krijgen een rijksbijdrage om een dorp, wijk of buurt aardgasvrij of aardgasvrij-klaar te maken.

Ontwikkelen uitvoeringsplan 

In de eerste helft van 2021 verkennen we in de werkgroep Op de Kamp onder regie van de gemeente en in samenwerking met alle belanghebbenden de haalbaarheid. Wanneer die er is, ontwikkelen we een uitvoeringsplan. We zijn gestart met een kick-off en gaan nu een inventarisatie maken met de vastgoedeigenaren. We starten met de ‘grote vastgoedeigenaren’ in Op de Kamp en zullen daarna de overige belanghebbenden betrekken. We onderzoeken:

  • welke belanghebbenden betrokken moeten worden bij de verdere ontwikkeling van dit uitvoeringsplan;
  • welke plannen belanghebbenden hebben om te verduurzamen in deze buurt;
  • welke alternatieven voor aardgas de voorkeur hebben bij de belanghebbenden in deze buurt;
  • welke maatregelen belanghebbenden willen nemen om energie te besparen;
  • welke maatregelen belanghebbenden willen nemen om aardgasvrij te worden;
  • wat de kosten voor de bewoners en eigenaren hiervan zijn;
  • welke kansen er zijn om andere werkzaamheden en doelen te verbinden met deze opgave. 

Haalbaarheid en draagvlak

In 2021 verwachten we een haalbaarheidsstudie te kunnen maken. We moeten niet alleen de technische en financiële mogelijkheden onderzoeken om te komen tot een warmtetransitie in de buurt Op de Kamp. Het creëren van maatschappelijk draagvlak is net zo belangrijk, hier zijn we ons zeer van bewust. Zorgvuldige communicatie en participatie is dan ook van cruciaal belang om tot een gedragen en realistisch uitvoeringsplan te komen. We maken een communicatie- en participatieplan en nemen de inwoners en bedrijven in het gehele traject mee.