Elke wijk en elke woning is anders. Er is geen standaard alternatief voor iedereen. In Landgraaf gaan we samen met onze inwoners op zoek gaan naar de beste oplossingen.

Dat proces zal zich in de komende jaren moeten ontwikkelen. Natuurlijk kunt u zelf al aan de slag aan. Laat u wel goed adviseren. Bijvoorbeeld door de medewerkers van de WoonWijzerWinkel in Kerkrade.

Warmtenetten

Sommige alternatieven, zoals warmtenetten, zijn ‘collectieve’ oplossingen. Dat betekent dat u niet zelf kunt beslissen om op zo'n systeem aangesloten te worden. Het gaat altijd om meerdere huizen en vaak hele buurten.

Gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, buurtinitiatieven en andere partijen zullen dit soort projecten samen met bewoners moeten oppakken. Helaas hebben we geen warmtebronnen binnen onze gemeente. We onderzoeken of we gebruik kunnen maken van bronnen buiten de gemeente.

Individueel elektrisch

Als woningeigenaar kunt u er zelf voor kiezen om aardgasvrij te worden door uw woning ‘All-Electric’ te maken. Dat is een investering. U moet niet alleen heel goed isoleren, maar ook apparatuur, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp, aanschaffen. Uw energierekening wordt lager, maar het verschilt per situatie of u de investering daarmee terugverdient.

Ook moet u ruimte vrijmaken in een gangkast of andere kamer, in de tuin, op het balkon of op het dak. Een warmtepomp is namelijk groter dan een cv-ketel en bestaat vaak uit een binnen- en buitengedeelte.

Een volledige elektrische warmtepomp zorgt niet alleen voor verwarming van uw huis, maar ook voor het warme water in de keuken en badkamer. De cv-ketel kan de deur uit. Hij is geschikt als uw huis redelijk tot goed geïsoleerd is (minimaal energielabel B). 

Uiteindelijk is het altijd een goed idee om met een adviseur naar uw woning te kijken voordat u overstapt op een warmtepomp. Maar het energielabel van uw woning geeft een goed eerste beeld. 

Tussenoplossing (hybride)

Een tussenoplossing is een hybride warmtepomp. Dat apparaat verwarmt het water, meestal alleen voor de radiatoren of vloerverwarming. Niet voor het water van douche of bad. De naam ‘hybride’ wordt gebruikt omdat het een combinatie is van een elektrische warmtepomp en een hr-ketel op gas. Het warmtepompdeel doet het grootste deel van het werk.

Als het buiten erg koud is en de warmtepomp het niet alleen redt, springt de gasketel bij. Het warmtepompdeel verwarmt gemiddeld ongeveer 60% van het water, en dat bespaart dus veel gas ten opzichte van een losse hr-ketel. Wel is het zo dat het per woning behoorlijk kan verschillen hoeveel aardgas er bespaard wordt.

De hybride warmtepomp kan in het algemeen aangesloten worden als een woning energielabel C of D heeft. Uiteindelijk is het altijd een goed idee om met een adviseur naar uw woning te kijken voordat u overstapt op een hybride warmtepomp. Maar het energielabel van uw woning geeft een goed eerste beeld. 

Wat is de stand van zaken van groen gas en waterstof?

Groen gas

Overstappen op groen gas is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Op dit moment is er nog maar heel weinig groen gas beschikbaar in Nederland. Het groen gas dat er is, wordt niet alleen in het gasnet gestopt, maar ook gebruikt voor transport en industrie. In deze sectoren zijn minder duurzame alternatieve voor aardgas beschikbaar, waardoor groen gas voor die bedrijven hard nodig is om duurzamer te worden.

Waterstof

Bij waterstof ligt het probleem net iets anders. Er wordt nog niet genoeg groene energie opgewekt die is nodig om duurzame, groene waterstof te maken. Het is nu nog logischer om deze elektriciteit voor andere doeleinden te gebruiken. Ook in de toekomst zal er niet genoeg waterstof beschikbaar zijn om alle huizen mee te verwarmen. Het is daarom waarschijnlijk, net als groen gas, alleen een oplossing in wijken waar een warmtenet of een elektrische oplossing echt niet mogelijk is. 

Het is niet efficiënt om waterstof in te zetten voor de verwarming van woningen. Stel een woning gebruikt 1.000 m3 gas voor verwarming. Dat komt qua hoeveelheid energie overeen met bijna 10.000 kWh. Om een vergelijkbare hoeveelheid waterstof te maken is ongeveer 14.000 kWh nodig. Er is namelijk 30% verlies bij de omzetting van elektriciteit in waterstof. Als je een modern huis echter verwarmt met een warmtepomp heb je in de praktijk ongeveer vier keer zo weinig stroom nodig.