Wat is het?

Vanaf 1 mei 2022 geldt in Nederland de Wet open overheid (Woo). Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De nieuwe wet regelt dat overheden, en dus ook wij als gemeente, onze openbare informatie gemakkelijk vindbaar moeten maken voor onze inwoners. Het doel is dat we als overheid meer open worden. Dat is belangrijk voor de democratie, het bestuur en de economische ontwikkelingen.

De Woo stimuleert dat u zelf actief op zoek gaat naar gemeentelijke informatie. Daarnaast biedt de wet de mogelijkheid om een informatieverzoek in te dienen.
 

Wat moet ik doen?

Informatiebronnen bekijken

Bent u op zoek naar gemeentelijke informatie, dan kunt u deze in diverse informatiebronnen vinden:

We werken er aan om stap voor stap steeds meer openbare informatie actief beschikbaar te stellen.

Kunt u de informatie die u zoekt, in bovenstaande bronnen niet vinden, neem dan contact met ons op. Uw informatieverzoek wordt afgehandeld door een van onze Woo-contactpersonen.
De Woo-contactpersoon helpt u om de gewenste informatie te vinden of zorgt ervoor dat u deze op papier ontvangt. Hieraan kunnen kosten verbonden zijn.

Woo-verzoek

Is de informatie die u zoekt, niet openbaar beschikbaar, uitgebreid, of bent u op zoek naar documenten of informatie over een onderwerp in het bijzonder, dan kunt u een Woo-verzoek indienen met het formulier dat u vindt bij 'Meteen regelen'. 

Wij kunnen de gewenste informatie beschikbaar stellen:

  • Als voor ons duidelijk is welke informatie gewenst is;
  • Als we deze informatie ook echt hebben (of zouden moeten hebben);
  • Als de informatie is vastgelegd, bijvoorbeeld op papier, film, foto, tape of een digitaal bestand.

U ontvangt dan een kopie van de gewenste informatie (hieraan kunnen kosten verbonden zijn) of u wordt uitgenodigd om de informatie bij de gemeente te bekijken. 

Hoe lang duurt het?

U ontvangt binnen 4 weken bericht over uw Woo-verzoek. De gemeente kan deze termijn met 2 weken verlengen. Als uw Woo-verzoek heel uitgebreid is en de afhandeling naar verwachting langer duurt dan 6 weken, zal de gemeente met u afspraken maken over de afhandeling van uw verzoek. 

Bezwaar maken

  • Als de gemeente niet op tijd beslist, kunt u bezwaar maken
  • Wijst de gemeente uw verzoek af en bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.

Aanvullende informatie

U kunt een Woo-verzoek ook per brief indienen. Deze brief dient in ieder geval te bevatten: uw naam, adresgegevens en handtekening. Ook mondelinge indiening is mogelijk.