Hulp bij het zoeken naar zorg: de cliëntondersteuner

Heeft u een situatie of probleem waar u alleen lastig uitkomt? Denk bijvoorbeeld aan geldzaken, opvoeding, zorg-aanvragen, onderwijs, wonen of werk. U hoeft het niet alleen te doen! Het is altijd fijn als iemand u daarbij helpt. Dit kan een familielid of kennis zijn. Maar als dit niet kan, of als u dit niet wil, vraag dan hulp aan een cliëntondersteuner.

Onafhankelijk en gratis advies

Een cliëntondersteuner denkt graag met u mee en helpt om uw vragen helder te krijgen. Hij of zij kijkt wat u nodig heeft en bespreekt mogelijke oplossingen. Ziet u op tegen een gesprek met een organisatie? De cliëntondersteuner kan ook meegaan naar het gesprek. Hierbij helpt de cliëntondersteuner bij het stellen van uw vragen en het maken van keuzes. Hij of zij kijkt wat voor u het beste is. Een cliëntondersteuner werkt niet voor een zorgorganisatie en is dus altijd onafhankelijk. En de ondersteuning is gratis.

Vrijwilliger of beroepsmatige cliëntondersteuning

Afhankelijk van uw vraag en de mogelijkheden kunt u een beroep doen op een vrijwilliger of een beroepsmatige cliëntondersteuner.

Vrijwilliger

Vrijwilligers denken mee, zijn makkelijk aan te spreken en kunnen vaak snel helpen, in uw eigen omgeving. Vrijwilligers denken mee vanuit hun eigen ervaring. Maar zij hebben ook training gekregen om informatie en advies te geven bij het zoeken naar de juiste zorg en ondersteuning. Ze kunnen ook met u meegaan naar een gesprek.

Beroepsmatige cliëntondersteuning

Beroepsmatige cliëntondersteuners zijn vaak opgeleid als sociaal werker en bij- en nageschoold in cliëntondersteuning. Een beroepsmatige cliëntondersteuner geeft informatie en advies. Ze helpen u graag mee met de ingewikkelde vragen.

Een cliëntondersteuner kijkt eerst naar de mogelijkheden in uw eigen netwerk. Maar kan u ook naar iemand anders doorverwijzen voor hulp.

Wat kan een cliëntondersteuner nog meer voor mij betekenen

De zorg voor een ander wordt mij te veel

Zorgen voor een ander kan op sommige momenten (te) zwaar zijn. Dan kunt u een cliëntondersteuner inschakelen. Een cliëntondersteuner zoekt samen met u naar oplossingen die u ontlasten, en die passend zijn voor jullie situatie.

Ik zie op tegen een gesprek met een organisatie

Belangrijke gesprekken, waar best veel van afhangt. Over toekenning van zorg, financiële tegemoetkomingen of bijdragen bijvoorbeeld. Samen met een cliëntondersteuner kunt u een gesprek goed voorbereiden. Een cliëntondersteuner kan ook met u meegaan of online aanwezig zijn bij het gesprek.

Ik heb thuis hulp nodig (denk aan opvoeding, partner etc.)

Komt u er thuis even niet meer uit? Met de opvoeding van de kinderen bijvoorbeeld, of met uw partner? Dan is het goed om een cliëntondersteuner in te schakelen. Een cliëntondersteuner zoekt samen met u naar oplossingen voor uw hele gezin. 

Ik wil meedoen in de samenleving (denk aan een hobby etc.)

Vindt u het moeilijk om eropuit te gaan en mensen op te zoeken? Of een hobby (opnieuw) op te pakken? Een cliëntondersteuner helpt bij het zoeken naar mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan geschikte contacten of activiteiten. Zodat het met wat hulp of aanmoediging zelf (weer) lukt!

Ik ben het overzicht kwijt (denk aan brieven, rekeningen etc.)

Brieven van de belastingdienst en andere officiële organisaties, rekeningen en aanmaningen, afspraken voor zorg, scholing of sollicitaties. Het is vaak veel en moeilijk te begrijpen. En hoe kunt u dat allemaal betalen?  Een cliëntondersteuner helpt u om het overzicht weer terug te krijgen. Schakel een cliëntondersteuner in.

Ik ben net 18 geworden (jeugdzorg verandert in volwassenzorg)

Je bent net 18 jaar geworden, groot feest! Maar nu moet je ineens veel (meer) dingen zelf regelen. Jeugdzorg verandert in volwassenzorg. Wat doet dat met jouw (ziektekosten)verzekeringen? Misschien moet je nu zelf voor woonruimte zorgen? 

  • Aanvragen WLZ-indicatie
  • PGB
  • Beschermd wonen of ondersteuning bij keukentafelgesprekken
  • Aanvragen WAJONG uitkering

Schakel een cliëntondersteuner in.

Ik heb zorg nodig (denk aan autisme, beperking of dementie etc.)

Als u leeft met autisme, een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, een lichamelijke beperking of (beginnende) dementie kunnen u en uw familie en omgeving vol vragen zitten. Welk onderwijs, welke dagbesteding en welk werk past bij jou? Welke zorg is er voor u en kunt u ook hulp thuis krijgen? Samen met een cliëntondersteuner kunnen jullie kijken wat de mogelijkheden zijn.

Zelf kiezen van een cliëntondersteuner

In Landgraaf zijn er organisaties met zowel getrainde/ ervaren vrijwilligers als beroepsmatige cliëntondersteuners

  • KBO Landgraaf, voor ouderen
  • Steunpunt voor Mantelzorgers / Ruggesteun, bieden ondersteuning aan mensen die mantelzorg bieden (zoals een maatje om samen te wandelen of begeleid worden bij een activiteit) 
  • MEE Zuid-Limburg, voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een beperking of andere kwetsbaarheid, voor allerlei vragen
  • Welsun, voor iedere burger in Landgraaf, voor allerlei vragen

Telefoonnummer Cliëntondersteuning

Heeft u een andere hulpvraag of lijkt het erop dat de bovenstaande organisaties u niet kunnen helpen? Bel dan toch met Welsun 045-532 36 36. Ze denken graag mee om u in contact te brengen met de juiste cliëntondersteuner voor uw situatie.

Welsun is op maandag t/m vrijdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.