De Wendelstraat - herinrichting

Wij richten delen van de De Wendelstraat en Heistraat/Kerkraderweg opnieuw in. 

Waar vinden de werkzaamheden plaats?

De werkzaamheden in de De Wendelstraat vinden plaats vanaf het kruispunt met de Honigmannstraat tot en met het kruispunt met de Kerkraderweg. Op de Heistraat/Kerkraderweg vinden de werkzaamheden plaats tussen de Hofstraat en de Wenckebachstraat.

Aanleiding

Het college heeft eind 2023 besloten om de bussluis nabij het kruispunt met de Heistraat/Kerkraderweg op te heffen. Voorwaarde is dat de weg verkeersveilig wordt ingericht. Kijk voor meer informatie op de projectpagina De Wendelstraat - Bussluis

Wat houden de werkzaamheden precies in?

De bedoeling van de herinrichting van beide wegen is om deze zo aantrekkelijk en veilig mogelijk in te richten.

In de De Wendelstraat vervangen we de gehele openbare ruimte en richten deze helemaal opnieuw in. De rijbaan, parkeervakken en trottoirs voeren we uit in gebakken straatstenen. De Heistraat/Kerkraderweg gaan we aanduiden als 30km-zone. Daarvoor passen we de weginrichting op enkele onderdelen aan. De huidige rijbaan blijft grotendeels gewoon liggen. Wel maken we de kruispunten gelijkwaardig zodat verkeer van rechts voorrang krijgt. Ook verwijderen we de huidige fietspaden. Fietsers gaan dus gebruikmaken van de rijbaan. De ruimte die daarbij vrijkomt, komt ten goede aan extra trottoir, parkeervakken en groen. 

Schetsontwerp De Wendelstraat en Heistraat-Kerkraderweg

Mede op basis van uw inbreng hebben wij bijgevoegd schetsontwerp gemaakt. Het is helaas niet mogelijk om overal aan tegemoet te komen. Maar we hebben hiervoor wel ons best gedaan. Wij hopen dat u dit in het schetsontwerp ook terugziet. 

Bekijk de schetsontwerpen hier: 

Algemene toelichting op het schetsontwerp

Verkeersdrempels

Verkeersdrempels zijn de beste snelheidsremmers. Maar tegen drempels is vaak ook veel weerstand. Daarom zijn er in het schetsontwerp geen drempels opgenomen. Mocht men wel ergens een drempel willen dan kan dat. U kunt ons dit per mail of brief laten weten. We gaan dan kijken of de drempel toegevoegd kan worden. Uw verzoek moet wel gesteund worden door de direct omwonenden van de locatie van de gewenste drempel (woningen binnen een afstand van 25 meter).

Groenstroken/bomen

Op veel plaatsen komen er nieuwe groenstroken en worden nieuwe bomen geplant. De inrichting van de groenstroken is nu nog niet bekend. Maar voor een groot deel zal dit gaan bestaan uit vaste planten. In de De Wendelstraat worden bijna alle bomen weggehaald (aangegeven met een rood kruis). Daar komen echter veel nieuwe bomen voor terug. De voorgenomen locaties van de nieuwe bomen staan op tekening aangegeven. Het toepassen van groen en bomen is belangrijk om uitdroging van de grond te voorkomen. Bomen zorgen daarnaast voor schaduw wat belangrijk is om hitte in de steeds warmer wordende zomers tegen te gaan.

Maatregelen tegen wateroverlast

Aanvullend op de herinrichting gaan we ook enkele maatregelen treffen om de kans op wateroverlast tijdens hevige regenbuien te verminderen. Daarom gaan we in zowel de De Wendelstraat als de Heistraat en Kerkraderweg onder het wegdek een apart regenwaterriool aanleggen. Als het regent wordt het regenwater hierin opgevangen. Hoe we het water verder gaan verwerken, zijn we nog aan het onderzoeken.

Riolering blijft liggen

De riolering is in alle drie de straten nog goed en blijft liggen. Wel worden enkele putdekels  vervangen. En in de De Wendelstraat worden de huisaansluitingen vernieuwd tot aan de erfgrens. Bij de adressen De Wendelstraat 58-72, 80-86, 88-92, 94-100 en 102-108 ligt nu een klein apart parallelriool. Dit riool wordt verwijderd. Alle woningen die nu nog op dit parallelriool zijn aangesloten, worden met nieuwe leidingen rechtstreeks aangesloten op de hoofdriolering.
 

Toelichting schetsontwerp De Wendelstraat

Rijbaan

Het hele wegprofiel van de De Wendelstraat gaat op de schop en wordt opnieuw ingedeeld. De rijbaan wordt standaard 5,50m breed. Dit is een beetje smaller dan de huidige rijbaan. Hierdoor ontstaat er wat extra ruimte die wordt gebruikt voor het aanleggen van parkeervakken, groen of een breder trottoir.

Trottoir

Aan beide kanten van het wegprofiel komt een trottoir. Bij voorkeur is deze 1,80m breed, maar minimaal 1,50m.

Parkeerplaatsen

De parkeerplaatsen liggen naast de rijbaan en zijn 2m breed. Het aantal parkeerplaatsen is afgestemd op de huidige situatie. Bij het nieuwbouwplan De Wendelwieck naast de Piet Heinstraat komen wat extra parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen liggen haaks/loodrecht op de rijbaan.

Materialisatie

De materialen van de De Wendelstraat zijn hetzelfde als die wat nu toegepast worden in de Hoofdstraat tussen de Markt en de Einsteinstraat. De trottoirs en parkeervakken worden uitgevoerd in gebakken rode klinkers. De klinkers in het trottoir zijn kleiner (waalformaat) dan die in het parkeervak (keiformaat). Langs de rijbaan komt een antracietkleurige trottoirband van 30cm breed. Tussen de rijbaan en trottoir is ongeveer 10cm hoogteverschil. Bij de parkeervakken en opritten van woningen is er geen hoogteverschil. Tussen de parkeerstrook en het trottoir komt een schuine antracietkleurige trottoirband van 20cm breed met 5cm hoogteverschil.

Rijbaan wordt uitgevoerd in klinkers 

De rijbaan wordt uitgevoerd in klinkers. De kleur is nog niet vastgesteld maar het wordt een lichtere (grijze) kleur. Op de kruispunten wordt een antracietkleurige betonsteen toegepast zodat het kruispunt wat meer opvalt. Op verzoek van enkele bewoners wordt er nog een onderzoek uitgevoerd naar het gevolg van het toepassen van klinkers op het gebied van trillingen. Mocht hieruit blijken dat klinkers niet toegepast kunnen worden dan wordt de rijbaan alsnog uitgevoerd in asfalt.

Wegversmallingen en as-verspringing

Om het karakter van de 30km-zone te benadrukken worden op 5 locaties versmallingen toegepast. De rijbaan wordt dan over een korte lengte versmald naar 3,75m. Het rechte straatbeeld wordt daarmee onderbroken en tegemoetkomend verkeer moet op elkaar wachten. De versmallingen komen bij de De Wendelstraat 45A/B, 68/70, 61/63, 108 en Eikske 2. Bij de Piet Heinstraat en de De Wendelstraat 90 wordt nog een as-verspringing toegepast. Er zit dan een kleine knik in de rijbaan waarmee ook het rechte straatbeeld wordt onderbroken.  

Lichtmasten

Er komen overal nieuwe lichtmasten. De locatie en het type lichtmast moet nog worden bepaald.

Kruispunt De Wendelstraat - Kerkraderweg

De ligging van de De Wendelstraat wordt zodanig aangepast dat de De Wendelstraat haaks op de Kerkraderweg aansluit. Het kruispunt wordt gelijkwaardig gemaakt. Bestuurders van rechts hebben dan voorrang. Om het kruispunt extra goed te laten opvallen wordt de rijbaan in een rode kleur uitgevoerd.

Geen afsluitingen en éénrichtingsverkeer

Zoals in eerdere bewonersbrieven toegelicht, loopt er een procedure om te komen tot het opheffen van de huidige afsluiting (bussluis) van de De Wendelstraat vlak voor het kruispunt met de Kerkraderweg. Pas als er een onherroepelijk verkeersbesluit is en de wegen zijn heringericht, wordt de bussluis daadwerkelijk opgeheven. Mocht het noodzakelijk zijn om de huidige afsluiting van De Wendelstraat te handhaven, dan wordt dit gerealiseerd door het plaatsen van rood-witte fietspadpaaltjes.

Door enkele bewoners is voorgesteld om de afsluiting op een andere plek in de De Wendelstraat aan te brengen. Of om op een bepaald deel van de straat éénrichtingsverkeer in te stellen. Voor het treffen van dergelijke maatregelen zien wij echter geen aanleiding of noodzaak. Daarbij verslechterd het de bereikbaarheid van bepaalde woningen. Met het weghalen van de afsluiting op de De Wendelstraat willen wij juist de bereikbaarheid verbeteren. 
 

Toelichting schetsontwerp Heistraat – Kerkraderweg

De Heistraat/Kerkraderweg wordt een 30km-zone. De weginrichting passen we daarop aan. Hiervoor is het niet nodig het hele wegprofiel op de schop te nemen. Daar waar mogelijk wordt de bestaande weginrichting gehandhaafd. Belangrijkste aanpassing is dat de fietspaden komen te vervallen. Fietsers gaan dus gebruik maken van de rijbaan. De ruimte die hierbij vrijkomt, komt ten goede aan extra trottoir, parkeervakken en groen. Daarnaast worden ook alle kruispunten gelijkwaardig gemaakt. Bestuurders van rechts hebben dan voorrang.

Rijbaan

In het schetsontwerp is uitgegaan van het handhaven van de bestaande rijbaan in asfalt. Deze is nu ongeveer 6m breed. Waarschijnlijk komt het nieuw aan te leggen regenwaterriool onder de rijbaan te liggen. Dat betekent dat het bestaande asfalt dan niet gehandhaafd kan blijven. In dat geval wordt de rijbaan ook versmald naar 5,50m. De rijbaan wordt uitgevoerd in asfalt. Tussen de Johan Evertsenstraat en Hofstraat is de huidige rijbaan breder dan 6m. Hier wordt de breedte van de rijbaan in elk geval aangepast naar 6 of 5,5m. Hierdoor ontstaat er daar wat extra ruimte voor parkeerplaatsen en groen.  

Trottoir

Het huidige trottoir aan de zijde met de even huisnummers blijft gehandhaafd. Dit geldt ook voor het trottoir aan de zijde met de oneven huisnummers tussen de Wenckebachstraat en Froweinstraat. Vanaf de Froweinstraat tot aan de Hofstraat wordt het trottoir aan de oneven zijde vernieuwd. Te smalle trottoirs worden verbreed naar 1,80m. Trottoirs worden uitgevoerd in de gewone grijze trottoirtegels.

Parkeerplaatsen

De bestaande parkeerplaatsen blijven gehandhaafd. Omdat het wegprofiel overal  goed op elkaar moet aansluiten, worden sommige parkeerstroken opnieuw gestraat. Bestaande materialen worden hergebruikt. De parkeervakken zijn dus uitgevoerd in zwarte betonstraatstenen. Ter plaatse van opritten worden lichtgrijze betonstraatstenen toegepast. Bij de Heistraat 1-11 wordt momenteel op de rijbaan geparkeerd. Hier wordt een aparte parkeerstrook aangelegd.

Op verschillende locaties worden extra parkeerplaatsen gerealiseerd: aan de overkant van de Kerkraderweg 231, bij de Kerkraderweg 237-241 en bij de Kerkraderweg 24. Tegenover Kerkraderweg 32 komen 5 extra haakse parkeerplaatsen (loodrecht op de rijbaan).

Wegversmallingen en as-verspringing
Om het karakter van de 30km-zone te benadrukken worden op 3 locaties versmallingen toegepast. De rijbaan wordt dan over een korte lengte versmald naar 3,75m. Het rechte straatbeeld wordt daarmee onderbroken en tegemoetkomend verkeer moet op elkaar wachten. De versmallingen komen bij De Kerkraderweg 231, Heistraat 2/2A en Heistraat 13/15. Bij  de Kerkraderweg 12/235 en 20/22 (kruispunt Veldesdoorn) wordt nog een as-verspringing toegepast. Er zit dan een kleine knik in de rijbaan waarmee het rechte straatbeeld wordt onderbroken.  

Kruispunten

Alle kruispunten worden gelijkwaardig gemaakt. Bestuurders van rechts krijgen op alle kruispunten voorrang. De huidige inritconstructies (verhogingen in de zijweg) worden weggehaald. De rijbaan ter plaatse van de kruispunten worden uitgevoerd in een rode kleur en met markering worden witte blokken aangebracht.

Lichtmasten

De huidige lichtmasten worden gehandhaafd. Indien nodig worden ze verplaatst.

Voetgangersoversteekplaats

De bestaande voetgangersoversteekplaats tussen de De Wendelstraat en Johan Evertsenstraat wordt gehandhaafd. De rijbaan wordt hier iets verhoogd zodat de oversteekplaats beter opvalt. 
 

Laat ons weten wat u van het schetsontwerp vindt en heeft u nog vragen stel ze gerust!   

Kunt u niet naar de inloopbijeenkomst komen? Dan kunt u uw mening voor 1 juni 2025 mailen of per brief sturen (zie Contact en openingstijden). Vermeld in beide gevallen dat het gaat over het project ‘Herinrichting De Wendelstraat en Heistraat-Kerkraderweg’.

We werken het schetsontwerp uit tot een definitief ontwerp

Dat doen we pas nadat wij uw reacties op het schetsontwerp hebben ontvangen en bestudeerd. Als zich hierbij nog grote wijzigingen voordoen, laten wij u dit weten. Het definitieve ontwerp kunt u in elk geval ook weer op onze website terugvinden. Daarna starten we met de voorbereidingen om het werk ook te kunnen uitvoeren.

De uitvoering start op zijn vroegst eind 2026

Zodra we het tijdstip van uitvoering weten, informeren wij u daarover. U krijgt dan ook informatie over de uitvoeringswijze, de fasering van de werkzaamheden, wegafsluitingen, de bereikbaarheid van uw woning tijdens de uitvoering, contactgegevens van de aannemer en toezichthouders van de gemeente etc.