Wat is het?

Bent u handelaar in, of opkoper van tweedehands goederen (bijvoorbeeld tweedehands auto’s of mobiele telefoons, laptops of sieraden)? Dan moet u zich bij de gemeente aanmelden via het Digitaal Opkopers Loket (DOL)

U moet ook uw inkoop, verkoop en voorraad bijhouden in het Digitaal Opkopers Register (DOR).

Wat moet ik doen?

Meld u aan bij het Digitaal Opkopers Loket(externe link)
Dit is gratis. U hoeft zich slechts één keer aan te melden. U krijgt dan een gebruikersnaam en wachtwoord. De gemeente en de politie krijgt bericht van uw aanmelding. 

Als opkoper bent u verplicht uw tweedehands goederen op te nemen in een gewaarmerkt register. U dient hiervoor het Digitaal Opkopers Register (DOR) te gebruiken. Dit is namelijk gekoppeld met het DOL: met de gebruikersnaam en wachtwoord van het DOR kunt u ook uw goederen beheren in het DOL. 

Hoe werkt het?

Digitaal Opkopers Loket (DOL)

Handelt u in diefstalgevoelige gebruikte en/of ongeregelde goederen? Dan bent u wettelijk verplicht zich aan te melden bij de gemeente waar u handelt. Gemeente Landgraaf maakt hiervoor gebruik van het Digitaal Opkopers Loket. 

Digitaal Opkopers Register (DOR)

In het DOR dient u uw tweedehands goederen te registeren. Gebruik van het DOR is gratis. 
U kunt hierin ook gemakkelijk uw voorraden beheren. 
Het DOR voorkomt ook dat u zich schuldig maakt aan heling (het krijgen of kopen, in bezit hebben of verkopen van een product dat gestolen is). U krijgt namelijk een melding via het DOR als u een product toevoegt dat bij de politie bekend staat als gestolen. 

Door gebruik van het DOR helpt u de politie en de gemeente bij de aanpak van heling. 

Meer weten? 

Bekijk dan het filmpje op de website van de Rijksoverheid bij Stop Heling - Het Digitaal Opkopers Register(externe link).

Lees de volledige tekst van het Handhavingsbeleid Digitaal Opkopers Register gemeente Landgraaf(externe link) op de website van Overheid.nl.

Aanvullende informatie

Voorkom diefstal en heling

Hebt u ook wel eens iets kunnen kopen waarvan de prijs 'te mooi was om waar te zijn'? De kans is groot dat dit gestolen was. U bent strafbaar als u gestolen spullen koopt terwijl u had kunnen bedenken dat ze gestolen zijn. 

 Maak inbraak en diefstal voor een dief niet aantrekkelijk en voorkom dat misdaad loont. Kijk voor tips om heling te voorkomen op de website Stop Heling(externe link).