Een woning is zoveel meer dan een stapel stenen. Het is de plek waar je thuiskomt. Een plek waar je je veilig voelt. Een plek waar je met je buren fijn samenleeft, elkaar helpt en ondersteunt. Iedereen moet in Landgraaf een kans hebben om een passende woning te vinden. Deze ambitie heeft de gemeente vorige zomer vastgelegd in de (regionale) woonvisie. Die vormt mede de basis voor ons woningmarktprogramma. 

‘Onze ambitie ‘een woning voor iedereen’ gaat over meer dan alleen de beschikbaarheid van een woning. Deze moet ook geschikt zijn, kwalitatief goed en betaalbaar,’ vindt wethouder Bart Smeets die wonen in zijn portefeuille heeft. ‘Daarvoor voegen we niet alleen nieuwe woningen toe. Ook bestaande woningen die niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd pakken we aan. Daarnaast kan ook de plek van een leegstaande winkel of kerk de bestemming woning krijgen.’

Samenwerken is belangrijk

‘We doen het natuurlijk niet alleen. De gemeente bouwt zelf namelijk geen woningen. Wij faciliteren woningcorporaties en projectontwikkelaars om de gewenste toevoegingen te kunnen realiseren,’ vertelt Fia Ringhs. Zij is projectleider bij de gemeente Landgraaf. Een prachtig voorbeeld van zo’n gezamenlijke ontwikkeling is de bouw een kleinschalig zorgcomplex op de plaats van de Sint Michaëlkerk op het Eikske.

Een nieuw woonconcept

Het zorgcomplex heeft een heel nieuw woonconcept, ontwikkeld door Holikiday. Henk Verheesen, trotse medegrondlegger van Holikiday, licht toe: ‘Binnen ons Holikiday-concept kijken we op een andere manier naar de onderdelen zorg, wonen en financiering. Niet omdat wij zo nodig anders willen zijn. We willen gewoon het beste voor kwetsbare ouderen met een zogenaamde Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg). Samen kunnen blijven met je partner die geen indicatie heeft, maakt ons concept extra sterk. De beste zorg en de beste woning tegen de beste prijs. Die kunnen we samen met onze zorgpartner Het Andere Wonen aanbieden.’

Het Holikiday-concept trekt de zorg los van het wonen. Zo blijft de huur laag en krijg je als bewoner én een ruim appartement én de professionele zorg die je nodig hebt. Maar het allerbelangrijkste: elke bewoner houdt de regie over zijn eigen leven.

Het Andere Wonen

Het Andere Wonen richt zich op een woonvorm met zorg voor mensen met geheugenproblematiek en/of aanverwante zorgvragen. Elke Holikiday-locatie wordt gerund door zogenaamde zorgondernemers van Het Andere Wonen. In Landgraaf zijn moeder en dochter Connie Wintjens en Patricia Marmaras verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.

Connie en Patricia hebben een grote passie voor hun werk. Moeder Connie heeft zelfs haar eigen woning in Valkenburg verkocht om op de locatie zelf te komen wonen. ‘Ook dat is een kracht van onze zorgverlening: Ik woon letterlijk op het werk en sta midden tussen de bewoners. Zo leer je de bewoners en hun familie het beste kennen. Je kunt mensen dan echt geven wat ze nodig hebben. Met deze manier van zorg verlenen geven we mensen hun leven terug.’

Dochter Patricia vult aan: ‘Wij willen mensen terug gelukkig maken’. Ondanks haar jonge leeftijd (28) weet ze precies hoe ze dat wil doen: ‘Het is belangrijk dat mensen hun eigen regie houden. Daarom leveren wij zorg op maat. Wil een bewoner zelf koken? Dan kan dat prima in zijn of haar eigen keuken. Maar vindt iemand het gezelliger om samen te koken? Dan bepalen we samen wat we willen eten. We maken het ook samen, wel met hulp van onze kok. Daarmee stimuleren we bewoners om zo lang mogelijk vast te houden aan hun eigen gebruiken en gewoonten.’

Wilt u bij het team?

Beide dames doen niet alles zelf. Zij hebben professionals in dienst. Denk aan zorgmedewerkers en medewerkers voor schoonmaak en tuinaanleg en -onderhoud. Heeft u interesse om met hen samen te werken in dit concept? Neem dan contact op met Connie of Patricia via telefoonnummer 06-38951754.

Wonen Limburg is eigenaar van deze zorgappartementen. De verhuur verloopt via het Andere Wonen. Op dit moment zijn er 10 van de 23 appartementen verhuurd. Al deze huurders komen uit de buurt het Eikske zelf. De eerste bewoners worden rond 1 juni verwacht. 

Meer informatie over dit woonconcept vindt u op de website van Holikiday: holikiday.nl/locaties/landgraaf/

Dit artikel komt uit de Gemindezake met thema 'Wonen’. Kijk voor meer informatie op de pagina Gemindezake.

Blijf op de hoogte!

  • Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van gemeente Landgraaf? Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief
  • Wilt u actief geïnformeerd worden over vergunningen, bouwplannen, verkeersbesluiten e.d. in uw eigen buurt of straat? Klik dan op de pagina Berichten over uw buurt op Overheid.nl op de knop ‘Meld u aan voor de e-mailservice’.