Wat is het?

Het aantal elektrische auto´s in Nederland stijgt hard. Dat is positief, want elektrisch rijden zorgt voor een schonere en stillere omgeving en is duurzamer dan rijden op benzine of diesel. Vandaar dat we dat graag stimuleren.

Leverancier Vattenfall plaatst in onze gemeente de laadpunten voor elektrische auto's. Is er geen openbaar laadpunt in de buurt of heeft u nog geen laadpas? Dan kunt u dit aanvragen. 

Resultaat campagne openbare laadpalen

In het voorjaar van 2022 hebben we u, als inwoner van de gemeente Landgraaf, gevraagd mee te denken over het uitbreiden van het netwerk van openbare laadpalen in onze gemeente. Van de 333 reacties hebben we dankbaar gebruik gemaakt. We hebben een aantal locaties gewijzigd en er zijn twee nieuwe locaties bijgekomen. 

  • Voor 3 locaties, waarop we een negatieve reactie kregen, hebben we een alternatief gevonden. De Voortstraat, de Verdisstraat en de Baanstraat verplaatsen we naar An de Voeëgelsjtang, de Bachlaan (parkeerplaats) en de Voltastraat. 
  • Helaas hebben we niet voor elke negatieve reactie een beter alternatief gevonden. Dit kan zijn doordat het technisch niet haalbaar is, of doordat parkeerdruk elders (nog) groter is. Dit geldt voor de locaties: Heigank, Olmenstraat, Bundeweide, Briandstraat en Achter het Klooster. 
  • Er komt wel een extra laadpaal op de Sportlaan en de Abdissenlaan. 
  • De locatie Stikkerstraat vervalt omdat er geen stroomaansluiting op de plek van de parkeervakken is. Deze laadpaal verplaatsten we naar locatie Putstraat (bij Medisch Centrum). 

Bekijk op de plankaart van de participatietool(externe link) de bestaande en geplande laadpalen en degene die nog gerealiseerd worden. 

Toch een openbare laadpaal

Er zijn in Landgraaf nog een aantal gebieden waar geen, of maar een enkele laadpaal, is gepland. Onder andere de locaties Exdel, Leenhof, Abdissenbosch, Hoefveld, Oude Heide en een deel van de Kakert. Daar zijn heel veel woningen met eigen opritten en Vattenfall verwacht daar (nog) geen laadbehoefte. Woont of werkt u in een gebied waar geen laadpaal binnen 300 meter loopafstand te vinden is, dan kunt u hieronder een openbare laadpaal aanvragen. 

Wat moet ik doen?

Kijk voor de aanvraagformulieren voor een openbaar laadpunt op de website van Vattenfall bij Openbare laadpalen(externe link).Kijk voor meer informatie over de laadpas op de website van Vattenfall bij Laadpas en tarieven(externe link).

Hoe werkt het?

U kunt een openbare laadpaal aanvragen als:

  • U woont of werkt in de gemeente Landgraaf;
  • U een volledig elektrische auto of een Plug-in hybride bezit met een minimaal rijbereik van 45 kilometer en een (voorlopig) koop- of leasecontract;
  • U geen eigen terrein hebt, zoals een garage, oprit of de mogelijkheid een parkeerplaats bij uw huis te kopen of te huren;
  • Er geen openbaar oplaadpunt binnen 300 meter loopafstand is.