Wat is het?

In een exploitatievergunning staan voorwaarden. Deze hebben te maken met overlast, veiligheid en fatsoen alsmede het verstrekken van bereide etenswaren en/of non-alcoholische dranken. U vraagt een exploitatievergunning aan bij de gemeente als:

  • u een horecabedrijf wilt starten of overnemen;
  • u de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert;
  • u een terras wilt starten:
  • u met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren. 

U doet een melding wijziging horeca-exploitatie bij de gemeente als:

  • u uw horecabedrijf wilt uitbreiden door een verbouwing;
  • uw horecabedrijf een andere leidinggevende krijgt;
  • u een terras wilt uitbreiden;
  • u met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren. 

Dit geldt voor elk horecabedrijf, ook als u geen alcohol schenkt. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een:

  • hotel;
  • restaurant, café of snackbar;
  • discotheek;
  • buurthuis of clubhuis.

Wat kost het?

  • Drank- en Horecawet (DHW): € 253,90
  • Exploitatievergunning:             € 253,40
  • Melding artikel 30 DHW:         € 23,50
  • Wijziging leidinggevende:       € 84,40
  • Artikel 35 DHW ontheffing:     € 55,00
  • Ontheffing artikel 4.4 DHW:   € 55,00

Wat moet ik doen?

Overleg met de gemeente als u een horecabedrijf wilt starten of veranderen. U krijgt dan voldoende informatie over de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan, de eisen die voortkomen uit de APV en andere criteria waaraan de gemeente toetst. Zo weet u waar u aan toe bent.

Afspraak maken

Wij adviseren u om eerst de volledige, hier vermelde informatie te lezen. Heeft u daarna specifieke vragen of wilt u een vergunning aanvragen, dan kunt u hiervoor terecht bij de afdeling Klant Contact Centrum. Dit is uitsluitend mogelijk op afspraak. Kijk bij 'Afspraak maken' voor meer informatie.

Wijzigingen doorgeven

Met het formulier dat u vindt bij Meteen regelen kunt u melden dat er wijzigingen hebben plaatsgevonden met betrekking tot een bestaande drank- en horecavergunning of horeca-exploitatievergunning. 

Wat moet ik meenemen/opsturen?

Tijdens een intake-gesprek krijgt u te horen welke bijlagen u bij een aanvraag moet voegen. 

Hoe werkt het?

U kunt een exploitatievergunning krijgen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • De eigenaar of leidinggevende is van onbesproken gedrag en minimaal 21 jaar oud. De gemeente vraagt om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG).
  • De omgeving heeft geen last van uw horecabedrijf. De gemeente kan vragen dat u maatregelen neemt om daarvoor te zorgen.
  • In het gebied mogen horecabedrijven zitten.

Iedere aanvraag wordt getoetst op grond van de Wet Bibob. Hiermee checkt de gemeente de achtergrond van uw bedrijf en de mensen die er werken.

Hoe lang duurt het?

De vergunningsprocedure ingevolge de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan 16 weken duren.
De procedure ingevolge de wet BIBOB kan tot langere behandelingstermijnen leiden.
U dient er rekening mee te houden dat uw horeca-inrichting pas geopend mag worden nadat de vereiste vergunningen zijn verleend.

Heeft u gevonden wat u zocht?