Duurzame maatregelen nemen kan iedereen. We kunnen allemaal een steentje bijdragen. Klein en groot; van energiezuinige lampen tot isoleren, van afval scheiden tot zonnepanelen. Maar de ene maatregel kost meer geld dan de andere. In Landgraaf willen we dat duurzame maatregelen voor alle inwoners bereikbaar zijn. 

Dat doen we bijvoorbeeld met het Duurzaam Energie- en Klimaatfonds Landgraaf waarbij onze inwoners geld kunnen lenen van de gemeente tegen een aantrekkelijk rentepercentage van 2,25 %.

Zowel landelijk als in Limburg zijn diverse subsidies en regelingen beschikbaar om duurzaamheidsmaatregelen toe te passen. Hieronder vindt u een overzicht. 

Verbeter je huis

Welke maatregelen zijn er om uw huis te verduurzamen? Hoe kunt u in uw woning beginnen? Kijk op de website van Verbeter je huis(externe link) voor meer informatie. 

Energiesubsidiewijzer

Op de website Energiesubsidiewijzer(externe link) kunt u snel kijken welke subsidies of leningen nog meer in Landgraaf beschikbaar zijn. Let op, het Duurzaam Energie- en Klimaatfonds Landgraaf staat niet in dit overzicht.

Per 1 januari 2022 gelden nieuwe subsidieregels als u uw woning wilt verduurzamen. Vanaf dan krijgt u, als u twee verduurzamingsmaatregelen neemt, niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. Onder verduurzamingsmaatregelen worden isolatie gerekend (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas) en ook de aanschaf van een warmtepomp of een hybride warmtepomp. Meer informatie vindt u op de webpagina van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(externe link) (RVO). 

Vanaf januari 2021 is op de ISDE-subsidiepagina(externe link) van de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) landelijk beschikbaar. Deze subsidie is de uitgebreide versie van de Investeringssubsidie Duurzame Energie die beschikbaar was voor warmtepompen en zonneboilers. Voor woningeigenaren is deze regeling aangevuld met subsidie voor het aansluiten op een warmtenet en vijf typen isolatiemaatregelen. Voor zakelijke gebruikers is deze regeling aangevuld met duurzame opwekmaatregelen.

Nationaal Warmtefonds

Kijk ook eens voor een eventuele financiering op de website van het Nationaal Warmtefonds(externe link).

Overzicht van Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis is een Nederlandse onafhankelijke vereniging die opkomt voor de belangen van (toekomstige) huiseigenaren. Op hun website vindt u bij Hoe betaal je duurzame maatregelen?(externe link) een overzicht van financieringsmogelijkheden voor duurzame maatregelen. 

Nieuwe Energie in Limburg

Kijk ook eens op de website van Nieuwe Energie in Limburg(externe link) voor informatie.