Hoe betaalt u duurzame maatregelen?

In Landgraaf willen we dat duurzame maatregelen voor alle inwoners, verenigingen en ondernemers bereikbaar zijn. Duurzame maatregelen nemen kan iedereen. We kunnen allemaal een steentje bijdragen. Klein en groot; van energiezuinige lampen tot isoleren, van afval scheiden tot zonnepanelen. Maar de ene maatregel kost meer geld dan de andere.

Op deze pagina vindt u per doelgroep de mogelijkheden voor financiering. 

Woningeigenaar, huurder of lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE)

Lokale regelingen

Duurzaam Energie- en Klimaatfonds Landgraaf
Als woningeigenaar of lid van een VvE kunt u een lening afsluiten bij de gemeente Landgraaf voor het uitvoeren van duurzame maatregelen van minimaal € 1.000,- en maximaal € 35.000,- voor één eigenaar en maximaal € 150.000,- voor VVE's aan een rentepercentage van 3,78 %. 

Provinciale en landelijke regelingen

De Energiesubsidiewijzer
Zowel provinciaal als landelijk zijn diverse subsidies en regelingen beschikbaar om duurzaamheidsmaatregelen toe te passen. Op de website van de Energiesubsidiewijzer kunt u als woningeigenaar, huurder of lid van VvE snel kijken welke subsidies of leningen beschikbaar zijn. U vult uw woonplaats in en dan krijgt uw een overzicht van alle actuele subsidies en leningen. 

Nationaal Warmtefonds
De Energiebespaarlening van het Warmtefonds is een aantrekkelijke lening waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun eigen woning kunnen financieren. Rente van 0% voor eigenaar-bewoners met verzamelinkomen minder dan € 60.000. 

Handige website

Verbeter je huis
Hoe maakt u uw huis energiezuinig als woningeigenaar? Welke maatregelen zijn er om uw huis te verduurzamen? Hoe kunt u in uw woning beginnen? Kijk op de website van Verbeter je huis voor meer informatie.

Ondernemers

Lokale regelingen

Duurzaam Energie- en Klimaatfonds Landgraaf
Als ondernemer kunt u een lening afsluiten bij de gemeente Landgraaf voor het uitvoeren van duurzame maatregelen van minimaal € 1.000,- en maximaal € 150.000,- aan een rentepercentage van 3,78 %. 

Provinciale regelingen

Heel Limburg duurzaam
Hier vindt u informatie over verduurzaming voor bedrijven vanuit Provincie Limburg.

Groene Economie Limburg
Ondersteuning voor MKB in Limburg.

Duurzaamheid & Innovatie - LWV
Het expertisecentrum Duurzaamheid en Innovatie van de Limburgse Werkgevers Vereniging helpt Limburgse werkgevers bij duurzaam ondernemen en innovatie. 

Ontzorgingsprogramma kleine maatschappelijk vastgoedeigenaren
Bent u eigenaar van klein maatschappelijk vastgoed, zoals een dorps- of buurthuis, een culturele, een onderwijs- en/of een zorginstelling? En kunt u expertise en capaciteit gebruiken om uw vastgoed te verduurzamen? Met het Ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed biedt de Provincie Limburg u kosteloos advies en ondersteuning op maat om deze verduurzaming te realiseren.

Landelijke regelingen

Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)
Subisidieregelen van RVO voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten.

Energie besparen nu en straks
Op de website van de RVO kunt u terecht voor energie bespaartips en een overzicht van huidige subsidies en financiering.

Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI)
Wilt u binnen uw onderneming in de industrie CO2-besparende maatregelen nemen, waarvan de werking is bewezen? Doet u dit voor eigen rekening en risico, maar loopt u tegen te hoge investeringskosten aan? En is de tijd waarin deze kosten zich terugverdienen langer dan 5 jaar? Vraag dan de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) aan.

Duurzaam ondernemen | Ondernemersplein - KVK
Bij het ondernemersplein van de KVK kunt u terecht voor informatie over duurzaam ondernemen.

Energie besparen KVK
Tips en regelingen om energie te besparen. Een duurzaam pand betekent een lagere energierekening. Bekijk wat isoleren, dubbel glas of een warmtepomp uw bedrijf oplevert.

Andere subsidies en fondsen

Kijk ook andere subsidies en fondsen op Aanvragen en regelen - Ondernemers | Gemeente Landgraaf

Verenigingen

Lokale regelingen

Duurzaam Energie- en Klimaatfonds Landgraaf
Als vereniging kunt u een lening afsluiten bij de gemeente Landgraaf voor het uitvoeren van duurzame maatregelen van minimaal € 1.000,- en maximaal € 35.000,- aan een rentepercentage van 3,78 %. 

We doen ons best om alle informatie actueel te houden. Mocht u toch onjuistheden zien of iets missen, stuur dan een e-mail aan gemeente@landgraaf.nl met vermelding: webpagina Energie en Klimaat