De energieprijzen zijn voor velen nog steeds een bron van zorg. Om de inwoners met de laagste inkomens te helpen hieronder een overzicht van een aantal regelingen en waar u terecht kunt voor hulp bij hoge energie- en leefkosten. 

Extra geld voor een hoge energierekening

Noodfonds energiearmoede

Hebt u financiële problemen doordat de kosten van de energie en boodschappen zo gestegen zijn? Of verwacht u in de problemen te komen? De gemeenteraad van Landgraaf heeft een Noodfonds Energiearmoede van € 700.000,- voor haar inwoners beschikbaar gesteld. Wilt u gebruik maken van het fonds? Neem dan contact op met Welsun(externe link) of bel 045-532 36 36. Zij kijken samen met u hoe u geholpen kunt worden. Niet alleen met het acute probleem, maar Welsun probeert samen met u tot een structurele oplossing te komen.

Parkstad Energieknip (E-knip)

Let op! De Parkstad Energieknip komt op 31 december 2023 te vervallen. Heeft u nog niet het hele bedrag uitgegeven via uw persoonlijke QR-code? Maak er dan nu nog gebruik van tot het eind van 2023. Vanaf 1 januari 2024 is de app niet meer werkzaam en vervalt het resterende bedrag van uw tegoed! U ontvang hierover ook nog een brief. 

De E-knip is een digitale beurs van € 250,-. Hiermee kunnen energiebesparende maatregelen gekocht worden. Kijk op de website van de E-knip(externe link) of neem contact op met de WoonWijzerWinkel via telefoonnummer 085-064 22 46. 

Gratis hulp bij het energiebesparing

Gratis energiecoach

Let op! Ook een eenmalig bezoek van een gratis energiebespaarcoach voor inwoners van Parkstad met een laag inkomen komt op 31 december 2023 te vervallen. Gebruikers van de Energieknip ontvangen hierover nog een brief. 

De energiecoach geeft advies aan huis over het besparen van energie. Kijk voor meer informatie op de website van de E-knip bij energiecoaches(externe link) of neem contact op met de WoonWijzerWinkel via telefoonnummer 085-064 22 46.  

WoonWijzerWinkel Limburg

Voor elke inwoner van Landgraaf, of u nu in een huur- of koopwoning woont, is een bezoek aan de WoonWijzerWinkel(externe link) in Kerkrade de moeite waard.

Alle maatregelen hebben effect

Natuurlijk is het fijn als u een hybride warmtepomp kunt installeren of zonnepanelen op het dak kunt leggen. Maar ook kleine en goedkope maatregelen hebben al effect. Bovendien kunt u die vaak zelf aanbrengen. Radiatorfolie of tochtstrips plakken; het heeft effect op uw energieverbruik. Loop eens door uw huis en kijk welke maatregelen energie besparen én meer comfort geven. De medewerkers van de WoonWijzerWinkel in Kerkrade kunnen u helpen met groot én klein advies.

WoonWijzerWinkel Limburg, Roda JC Ring 61, Kerkrade. Telefoon: 045-747 00 51

Energietoeslag

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u ook in 2023 een energietoeslag krijgen. Het gaat weer om een toeslag van € 1.300.  Kijk op de website van ISD BOL(externe link) voor meer informatie of bel 045-52 53 747.

Waar kunt u nog meer terecht voor hulp?