De energieprijzen zijn voor velen nog steeds een bron van zorg. Om de inwoners met de laagste inkomens te helpen een overzicht van een aantal regelingen en waar u terecht kunt voor hulp bij hoge energie- en leefkosten. 

Extra geld voor een hoge energierekening

Noodfonds energiearmoede

Hebt u financiële problemen doordat de kosten van de energie en boodschappen zo gestegen zijn? Of verwacht u in de problemen te komen? De gemeenteraad van Landgraaf heeft een Noodfonds Energiearmoede van € 700.000,- voor haar inwoners beschikbaar gesteld. Wilt u gebruik maken van het fonds? Neem dan contact op met Welsun(externe link) of bel 045-532 36 36. Zij kijken samen met u hoe u geholpen kunt worden. Niet alleen met het acute probleem, maar Welsun probeert samen met u tot een structurele oplossing te komen.

Parkstad Energieknip (E-knip)

Inwoners van Parkstad met een laag inkomen hebben recht op de Parkstad Energieknip (E-knip). De E-knip is een digitale beurs van € 250,-. Hiermee kunnen energiebesparende maatregelen gekocht worden. Kijk op de website van de E-knip(externe link).

Gratis hulp bij het energiebesparing

Gratis energiecoach

Wanneer u een laag inkomen hebt, kunt u gratis gebruik maken van een energiecoach. De energiecoach geeft advies aan huis over het besparen van energie. Kijk voor meer informatie op de website van de E-knip bij energiecoaches(externe link) of bel met de WoonWijzerWinkel Limburg 045-474 00 51

WoonWijzerWinkel Limburg

Voor elke inwoner van Landgraaf, of u nu in een huur- of koopwoning woont, is een bezoek aan de WoonWijzerWinkel(externe link) in Kerkrade de moeite waard.

Alle maatregelen hebben effect

Natuurlijk is het fijn als u een hybride warmtepomp kunt installeren of zonnepanelen op het dak kunt leggen. Maar ook kleine en goedkope maatregelen hebben al effect. Bovendien kunt u die vaak zelf aanbrengen. Radiatorfolie of tochtstrips plakken; het heeft effect op uw energieverbruik. Loop eens door uw huis en kijk welke maatregelen energie besparen én meer comfort geven. De medewerkers van de WoonWijzerWinkel in Kerkrade kunnen u helpen met groot én klein advies.

WoonWijzerWinkel Limburg, Roda JC Ring 61, Kerkrade. Telefoon: 045-747 00 51

WoonWijzerHuis

Wilt u zien én ervaren hoe u energie kunt besparen? Bezoek het WoonWijzerHuis in Landgraaf. In de demonstratiewoning zijn alle voorbeelden te zien. Van infraroodpaneel tot zonnepaneel. Van kelder tot dakisolatie. En van warmtepomp tot HR+++ glas. Iedereen is welkom in het WoonWijzerHuis!

Het WoonWijzerHuis, Hovenstraat 14, Landgraaf. Zonder afspraak open elke woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. En op afspraak via de WoonWijzerWinkel Limburg.

luchtfoto lauradorp - Modelwoning WoonWijzerHuis
Luchtfoto van het WoonWijzerHuis in Lauradorp

Energietoeslag

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u ook in 2023 een energietoeslag krijgen. Het gaat weer om een toeslag van € 1.300.  Kijk op de website van ISD BOL(externe link) voor meer informatie of bel 045-532 36 36.

Waar kunt u nog meer terecht voor hulp?