Overlijden, aangifte
Meteen regelen
Wat is het?
Is een naaste overleden, dan komt er veel op u af. Een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger weet wat er allemaal geregeld moet worden. Hij of zij verzorgt meestal ook de overlijdensaangifte. Als nabestaande kunt u dit ook zelf doen. Aangifte van overlijden moet gebeuren voordat de uitvaart plaatsvindt.
Wat moet ik doen?
U kunt als uitvaartverzorger met eHerkenning digitaal aangifte van overlijden doen. Kijk voor het webformulier bij ‘Meteen regelen’.
Heeft u al een overlijdensaangifte gedaan, maar heeft u nog niet alle benodigde bijlagen aangeleverd, gebruik dan het formulier Nasturen van bijlage(n).
Bent u uitvaartondernemer en hebt u (nog) geen eHerkenning? Ook dan kunt u veilig online aangifte van overlijden doen met ons beveiligde e-mailplatform.
Let op! Lees voor het doen van aangifte via dit platform eerst de handleiding Beveiligd e-mailplatform (pdf).
Uiteraard blijft het ook mogelijk om in persoon aangifte van overlijden te doen. In verband met de coronamaatregelen vragen wij u om hiervoor eerst telefonisch contact op te nemen met ons Klant Contact Centrum.
Wat kost het?
Een aangifte van overlijden is kosteloos. Een afschrift of uittreksel van de betreffende akte kost € 14,00.
Wat moet ik meenemen/opsturen?
- B-enveloppe met daarin het formulier van de arts over de oorzaak van het overlijden
- uw geldige legitimatiebewijs
- als uitstel van de crematie of begrafenis nodig is: een vergunning hiervoor
- eventueel uw trouwboekje
Als de overledene op een natuurlijke manier is gestorven, neemt u ook mee:
- verklaring van natuurlijk overlijden (van een schouwarts)
Als de overledene niet op een natuurlijke manier is gestorven, neemt u ook mee:
- verklaring van niet-natuurlijk overlijden (van een schouwarts)
- verklaring van geen bezwaar voor de begrafenis of crematie (van de officier van justitie)
Aanvullende informatie
Is iemand uit Nederland in het buitenland overleden? Dan geeft u dit door aan de gemeente waar deze persoon woonde. Hiervoor hebt u een (gelegaliseerde) overlijdensakte nodig uit de plaats waar de persoon is overleden. U kunt hiervoor contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat. Is er in het land waar u bent geen Nederlandse diplomatieke post? Dan kunt u naar de ambassade gaan van een ander EU-land. Of neem contact op met uw reisorganisatie of lokale politie. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Uitstel van begraven of crematie
Soms is het niet mogelijk om iemand binnen 6 dagen na overlijden te begraven of cremeren. U kunt dan uitstel vragen aan de burgemeester. Meestal regelt de uitvaartondernemer dit uitstel.