In oktober kwam het bericht dat de Stichting Landgoed Slot Schaesberg, de drijvende kracht achter de historische bouw- en ontdekplaats Slot Schaesberg in Landgraaf, op zou houden te bestaan. Het is de afgelopen periode niet gelukt om het project overeind te houden. De gemeente Landgraaf zet nu in op een hernieuwde toekomst van het landgoed als toeristische trekpleister.

De gemeente en de bestuurder van de stichting (BOEi) werken op dit moment samen aan het saneren van de Stichting Landgoed Slot Schaesberg. Uiteindelijk neemt de gemeente Landgraaf de regie over. De gemeente voert de komende maanden gesprekken met alle partijen die betrokken zijn bij Slot Schaesberg over de toekomst van het project.

We hebben de afgelopen jaren namelijk veel gedaan om het gebied toegankelijk en aantrekkelijk te maken. Zo kwamen er verschillende ambachtsgebouwen. Ook is er gestart met de bouw van het poortgebouw. Daarnaast heeft een grote groep vrijwilligers, re-integranten en cliënten van Levanto, WSP, MOB en Op de Bies een waardevolle bijdrage geleverd aan Slot Schaesberg. Deze samenwerkingen willen we heel graag voortzetten. 

De gemeente Landgraaf en de Stichting Slot Schaesberg hebben dan ook onlangs met WSP (Werkgevers Service Punt) en Levanto afspraken gemaakt over het vervolg van de inzet van hun cliënten op Slot Schaesberg. De cliënten gaan zorgen voor het beheer en onderhoud van het landgoed Slot Schaesberg. Zij zijn weer aan het werk. 

Op dit moment is Slot Schaesberg voor bezoekers niet meer toegankelijk. De gemeente streeft ernaar dat het landgoed in het voorjaar weer open kan voor publiek.