Verloren of gevonden voorwerpen

Wat is het?

Heeft u op straat een voorwerp gevonden of verloren? Dan kunt u dit online melden bij de gemeente.

Wat moet ik doen?

U bent iets verloren 

Heeft u uw verloren voorwerp gevonden op iLost? Dan kunt u dit in het systeem direct ‘claimen’ door te bewijzen dat het van u is. 
U kunt kiezen voor thuisbezorgen of ophalen bij de receptie van het Burgerhoes (op afspraak). Neem dan uw identiteitsbewijs mee.

De volgende voorwerpen staan niet op iLost:

Denkt u dat uw voorwerp gestolen is, dan moet u dit niet melden bij de gemeente, maar aangifte doen bij de politie. Vaak kan dat online. Kijk voor meer informatie op de website van de politie bij Aangifte of melding doen.

U heeft iets gevonden

Heeft u een voorwerp gevonden in de openbare ruimte, dan bent u verplicht om dit te melden bij de gemeente:

  • Gevonden paspoorten, identiteitskaarten en rijbewijzen moet u altijd afgeven bij de receptie van het Burgerhoes (zie Contact en openingstijden). U mag deze niet zelf bewaren. 
     
  • Andere gevonden voorwerpen meldt u via iLost of telefonisch (zie Contact en openingstijden). U kunt de gevonden voorwerpen afgeven in het Burgerhoes, of zelf bewaren. Dan moet u ervoor zorgen dat ze goed bewaard blijven.  

Eigenaar worden van een gevonden voorwerp

Bij de melding van een gevonden voorwerp kunt u aangeven dat u de eigenaar wilt worden. Is het voorwerp na 1 jaar nog niet bij de gemeente opgehaald/geclaimd, dan kunt u eigenaar worden.

Aanvullende informatie

Bij gevonden voorwerpen gaat het om voorwerpen die de eigenaar, zonder dat dit de bedoeling was, is kwijtgeraakt. Denk hierbij aan een verloren portemonnee, sieraad, fiets of tas.

De vindplaats bepaalt waar u het moet melden

Vindt u een verloren geraakt voorwerp in de openbare ruimte, dan bent u verplicht dit te melden bij de gemeente. 
Vindt u het voorwerp in een besloten ruimte, meld dit dan aan de bewoner (woning), gebruiker of exploitant van deze ruimte (zwembad, openbaar vervoersmaatschappij).

Fietsen

Wij verwijderen fietswrakken en fietsen die al langere tijd staan buiten een rek of stalling. We slaan deze fietsen op in ons fietsdepot. U kunt deze fietsen rechtstreeks bekijken en claimen op iLost > Fietsdepot Landgraaf.  
Fietsen die na 1 jaar nog niet geclaimd zijn, worden geschonken aan een goed doel.

Meer weten?

Lees dan onze Beleidsregel gevonden voorwerpen gemeente Landgraaf op Overheid.nl