Een bloeiende gemeenschap is de basis voor ‘samen’. Samenleven, samenwonen, samenwerken. Naar elkaar omzien, elkaar ondersteunen en voor elkaar zorgen. Een buurt waar voorzieningen bereikbaar zijn en waar je elkaar gemakkelijk kunt ontmoeten. Een buurt waar inwoners zich fijn, veilig en thuis voelen. Dat is iets waar we met z’n allen aan moeten werken.

Aandacht voor de manier waarop we met elkaar samenleven, is heel belangrijk. Minstens net zo belangrijk als de aanpassingen die we moeten doen in ons woningbestand. Dit verduidelijken we graag met een voorbeeld.

De zorg verandert

De laatste jaren zien we dat de zorg verandert. Mensen met een zorgvraag blijven vaak langer thuis wonen. Zij zijn daarbij vaak afhankelijk van hun mantelzorger(s). Dat kunnen kinderen of andere familieleden zijn. Maar ook buren kunnen in sommige situaties een handje helpen. Daarvoor heb je wel contacten en een goede band met dat netwerk nodig. Dat gaat niet altijd vanzelf. Je bent afhankelijk van plekken en momenten waar je je buurtgenoten op een makkelijke manier kunt ontmoeten en leren kennen. Vaak zijn dit soort voorzieningen er nog niet. Ook de belasting van mantelzorgers neemt toe. Wat kunnen we doen om hen (meer) te ondersteunen?

Aanpassen aan verandering

Hoe wij hier als gemeente, samen met onze partners en mogelijke buurgemeenten, aan kunnen bijdragen, onderzoeken we op dit moment. Daarnaast gaan we bekijken hoe we de zorg in de wijken zelf kunnen verbeteren. Nieuwe ideeën en technieken zijn erg belangrijk om betere zorg thuis te organiseren. Denk daarbij aan zogenaamde ‘domotica en sensoring’. Dit zijn elektronische aanpassingen in en om uw woning, die uw woongemak en -veiligheid verhogen. Dat betekent dat ook woningen zelf aangepast moeten en kunnen worden.

Op weg naar een woonzorgvisie

Dit alles willen wij vastleggen in een ‘woonzorgvisie’. We werken daarvoor samen met verschillende partijen zoals woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties, de adviesraad, Be Bright en de Universiteit Maastricht. We willen leren, vernieuwen en goede voorbeelden delen. Alleen zo kunnen we het voor u beter doen. Rond de zomer verwachten wij de visie aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen ter besluitvorming. 

Dit artikel komt uit de Gemindezake met thema 'Wonen’. Kijk voor meer informatie op de pagina Gemindezake.

Afbeelding: ©️BeBright2024

Blijf op de hoogte!

  • Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws van gemeente Landgraaf? Meld u aan voor onze e-mail nieuwsbrief
  • Wilt u actief geïnformeerd worden over vergunningen, bouwplannen, verkeersbesluiten e.d. in uw eigen buurt of straat? Klik dan op de pagina Berichten over uw buurt op Overheid.nl op de knop ‘Meld u aan voor de e-mailservice’.