In Landgraaf hebben we te maken met rijksmonumenten (specifieke woningen met een monumentenstatus) en rijksbeschermde dorpsgezichten. Waar het plaatsen van PV-zonnepanelen op woningen normaliter vergunningsvrij is, zijn hier voor rijksmonumenten of rijksbeschermde dorpsgezichten regels aan verbonden.

Woont u in een rijksmonument of een woning die tot een rijksbeschermd dorpsgezicht behoord? In de onderstaande zonnepanelenladder kunt u nagaan aan welke criteria u moet voldoen om een vergunning voor PV-zonnepanelen te kunnen krijgen. 
 

Zonnepanelenladder

De uitgangspunten voor PV-zonnepanelen op rijksmonumentale woningen binnen en buiten een rijksbeschermd dorpsgezicht zijn:

A. PV-zonnepanelenladder

 • Trede 1: Er wordt positief geadviseerd over PV-panelen die uit het zicht liggen (niet zichtbaar vanaf de openbare ruimte) en op bijgebouwen (garage/berging) worden aangebracht. Mits voldaan wordt aan de onder B en C genoemde plaats, vorm en kleurcriteria.

 • Trede 2: Indien trede 1 onvoldoende mogelijkheden biedt:
  Er wordt positief geadviseerd over PV-panelen die zoveel mogelijk uit het zicht liggen (niet of nadrukkelijk rechtstreeks zichtbaar vanaf de openbare ruimte) en op het achterdakvlak of het zijdakvlak van de woning worden aangebracht. Dit onder de voorwaarde dat er op of bij het monument geen andere plaatsingsmogelijkheden zijn. Mits voldaan wordt aan de onder B en C genoemde plaats, vorm en kleurcriteria.
   
 • Trede 3: Indien trede 1 en 2 onvoldoende mogelijkheden bieden:
  Er wordt positief geadviseerd over PV-panelen die zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte en op het achterdakvlak of het zijdakvlak van de woning worden aangebracht. Dit onder de voorwaarde dat er op of bij het monument geen andere plaatsingsmogelijkheden zijn. Mits voldaan wordt aan de onder B en C genoemde plaats, vorm en kleurcriteria.
   
 • Trede 4: Indien trede 1, 2 en 3 onvoldoende mogelijkheden bieden:
  Er wordt positief geadviseerd over PV-panelen die worden aangebracht op het voordakvlak van het hoofddak ondanks dat de PV-panelen zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte. Mits voldaan wordt aan de onder B en C genoemde plaats, vorm en kleurcriteria.
   
 • Trede 5: Indien trede 1, 2, 3 en 4 onvoldoende mogelijkheden bieden:
  Er wordt positief geadviseerd over PV-panelen die worden aangebracht op het achter- zij- of voor- dakvlak van het hoofddak ondanks dat de PV-panelen zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte en ondanks dat het dak voorzien is van een dakpannenmotief. Mits voldaan wordt aan de onder B en C genoemde plaats, vorm en kleurcriteria.

B.    Criteria plaats

 • De panelen symmetrisch vanuit het midden van het beschikbare dakvlak verdelen.
 • Aan de zijkant(en) dient het eigen dakvlak circa 500 mm waarneembaar te zijn.
 • Boven de panelen dient het dakvlak vanaf bovenkant nokvorst tot bovenzijde panelen circa 500 mm waarneembaar te zijn.
 • De panelen moeten aan elkaar aansluiten en een 4 hoekig of rechthoekig vlak vormen (dus zonder onderbrekingen t.b.v. een raam, pijp, of schoorsteen).
 • De panelen op de dakpannen plaatsen (geen inbouw).

C.   Criteria vorm en kleur

 • De panelen dienen in matzwart uit te worden gevoerd (zonder blinkende draden, lijnen of accenten).