Wat is het?

Zwerfafval staat bij veel inwoners in de top drie van de grootste ergernissen. Het zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu.

Zwerfafval is afval dat rondslingert in de natuur. Dat kan op straat zijn, in bosgebieden, op het strand en in het water. Als gemeente zetten we ons op diverse vlakken in om onze straten en pleinen schoon te houden en u kunt ons helpen. We ondersteunen vrijwilligers die zich willen inzetten om de buurt schoon te houden.

  • Meld zwerfafval aan ons
  • Word Supporter van Schoon
  • Doe mee aan opschoonacties

Wat moet ik doen?

Meld zwerfafval aan de gemeente

Ziet u ergens zwerfafval liggen, meld dit dan aan ons via Melding over de woonomgeving. Wij zorgen dan dat het zo snel mogelijk wordt opgeruimd.

Word ook Supporter van Schoon

Supporters van Schoon zijn inwoners van de gemeente Landgraaf die vrijwillig zwerfafval opruimen. Bijvoorbeeld wanneer ze een ommetje gaan maken, de hond uitlaten of bewust de buurt of natuur ingaan om zwerfafval op te ruimen. Wilt u ook een bijdrage leveren aan een schonere gemeente? Meld u dan aan als Supporter van Schoon. U kunt ook uw gezin aanmelden.

Ga naar het formulier en klik op 'Ik wil me aanmelden als Supporter van Schoon'(externe link)

Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail met alle benodigde informatie.

Doe mee aan opschoonacties

Jaarlijks nemen we als gemeente deel aan de Landelijke opschoondag. Op deze dag gaan jong en oud, scholen, verenigingen en sportclubs aan de slag om hun eigen buurt op te schonen. We ondersteunen hierbij met opschoonmaterialen en het afvoeren van het opgeruimde zwerfafval. Daarnaast nemen we deel aan de World Clean Up Day. Ook op deze dag gaan verschillende groepen in hun eigen buurt het zwerfafval opruimen.

Ook op andere momenten gedurende het jaar ondersteunen we opschoonacties die door onze inwoners worden georganiseerd. Vraag naar de mogelijkheden via: teamschoon@debries.eu of neem contact op met afdeling Beheer Openbare Ruimte.

Hoe werkt het?

Hoe kom ik als Supporter van Schoon aan opschoonmaterialen?

Nadat u zich heeft aangemeld als Supporter van Schoon bezorgen wij de volgende opschoonmaterialen:

  • 1 afvalgrijper
  • 1 paar handschoenen
  • 1 veiligheidshesje
  • 1x rol speciale afvalzakken
  • 1x afvalzakhouder.

En aanvullend eventueel materiaal voor uw gezinsleden.

Waar kan ik als Supporter van Schoon zwerfafval opruimen?

Waar u aan de slag gaat, bepaalt u zelf. Denk met name aan openbare ruimtes zoals: op straat, het buitengebied, speeltuintjes, parken, de sportvereniging. Overal waar u het nodig vindt. Uw veiligheid en die van anderen staat hierbij natuurlijk voorop.

Hoe vaak en wanneer mag ik als Supporter van Schoon zwerfafval opruimen?

Hoe vaak en wanneer u aan de slag gaat mag u uiteraard helemaal zelf bepalen. Mocht u merken dat u niet (meer) aan opruimen toekomt, dan vragen we u om de opschoonmaterialen weer terug te brengen. Ze kunnen weer ingeleverd worden bij onze afdeling Beheer Openbare Ruimte aan de Voltastraat 22 in Landgraaf.

Wat moet ik als Supporter van Schoon doen met het opgehaalde zwerfafval?

U kunt via Melding over de woonomgeving melden dat u zwerfafval heeft opgeruimd. De zakken worden dan bij u thuis opgehaald.

Kan ik ook anderen aanmelden voor Supporter van Schoon?

U kunt zelf gezinsleden (partner/kinderen) aanmelden als Supporter van Schoon. Vrienden, buren, clubgenoten, enzovoort kunnen zichzelf aanmelden.

Vragen?

Heeft u vragen over Supporter van Schoon, neem dan contact op met Team Schoon via teamschoon@debries.eu of via het formulier(externe link). Team Schoon is onderdeel van adviesbureau De Bries en ondersteunt gemeente Landgraaf met de zwerfafvalaanpak binnen de gemeente.