Wat is het?

Elke gemeente bewaart akten van levensgebeurtenissen. Bijvoorbeeld van een geboorte, huwelijk, geregistreerd partnerschap, echtscheiding of overlijden. U kunt een afschrift of uittreksel van deze akten alleen aanvragen bij de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden.

Op een afschrift staan alle gegevens van de akte uit de burgerlijke stand. Op een uittreksel staat een deel van de informatie uit de akte.

Erkenning van huwelijk en geregistreerd partnerschap? Let op deze verschillen.

Een huwelijk wordt in elk land erkend, geregistreerd partnerschap daarentegen niet. Geregistreerd partnerschap komt niet in elk land in het rechtstelsel voor als samenlevingsvorm. Een uittreksel van een partnerregistratie wordt daarom niet in elk land erkend.

Wat kost het?

€ 16,60

Wat moet ik doen?

Waar aanvragen

U vraagt een afschrift of uittreksel burgerlijke stand aan bij de gemeente waar de akte is gemaakt. Geef aan waarom u het afschrift of uittreksel nodig hebt.

Een uittreksel aanvragen

U kunt voor de volgende personen een uittreksel aanvragen:

 • Voor uzelf.
 • Voor uw kind. Ook als hij of zij ouder is dan 16 jaar.
 • Voor iemand anders, als deze persoon u hiervoor machtigt. Dat kan in een brief waarin hij of zij opschrijft dat u toestemming krijgt om als gemachtigde op te treden.

Internationaal uittreksel

Een uittreksel burgerlijke stand is in meer talen verkrijgbaar. Geef bij uw aanvraag aan dat u een internationaal uittreksel wilt. Een afschrift burgerlijke stand is alleen verkrijgbaar in het Nederlands. Als u een afschrift in een andere taal nodig hebt, moet u het afschrift zelf laten vertalen door een beëdigde vertaler.

Iemand anders machtigen

Wanneer iemand anders de aanvraag voor u doet bij de gemeente, geeft u diegene een brief mee met daarin:

 • de reden waarom u het afschrift of uittreksel nodig hebt;
 • de naam van de gemachtigde;
 • uw handtekening;
 • de handtekening van de gemachtigde.

Online aanvragen

U kunt uw uittreksel burgerlijke stand online aanvragen. Kijk hiervoor bij Meteen regelen.

Afspraak maken

U kunt een uittreksel/afschrift uit de burgerlijke stand ook aanvragen tijdens een persoonlijk gesprek. U kunt hiervoor een afspraak maken met de afdeling Klant Contact Centrum. Wij adviseren u om eerst de volledige, hier vermelde informatie te lezen voordat u een afspraak maakt.

For European citizens

Are you an European citizen and you do not have DigiD? Then you can use the login code of your home country to log in to the English eForm ‘Extract of civil status record with eID (eIDAS)', see 'Meteen regelen'.

Further information: see the website of the government of the Netherlands - How can I request an extract or an official copy of a civil status record?(externe link)

Wat moet ik meenemen/opsturen?

Bij een online aanvraag hebt u nodig:                                                                                                        

Let op! een uittreksel burgerlijke stand is niet mogelijk om vanuit het buitenland online aan te vragen. 

 

Persoonlijk aanvragen

 • geldig identiteitsbewijs
 • pinpas of contant geld

 

Iemand anders machtigen

De gemachtigde neemt uw machtigingsbrief mee naar de gemeente met:

 • een kopie van uw geldige identiteitsbewijs;
 • zijn of haar eigen identiteitsbewijs.

Hoe lang duurt het?

Als u het afschrift of uittreksel persoonlijk bij de gemeente aanvraagt, krijgt u het meteen mee. Dit geldt ook als u iemand hiervoor machtigt.

Als u het afschrift of uittreksel online aanvraagt, stuurt de gemeente het per post naar u toe. Dit kan enkele dagen duren.